i0 naplo  motto3  i0 server  i0 face  i0 youtube 

 
 
"Ti vagytok a világ világossága." (Mt 5,14)

49 mappában 1339 kép talalható.


1. Medve Matek GO Õszi Csapatverseny eredményei

Az idei tanévben iskolánkból 6 lelkes csapat vágott bele a több kilométeres gyaloglással járó, gondolkodtató matematikai feladatokkal nehezített túrának. Az ötödikeseknek ez volt az elsõ ilyen megmérettetésük, a nyolcadikosok viszont rutinos "rókaként" bolyongtak a Széchenyi ligetben, 2022. október 7-én. Az országos szintû, egyfordulós verseny végén regionális (Dél-Alföld) rangsort állítottak fel a szervezõk, melyen "kismedve" kategóriában (7-8. osztály) Losonczi Bence, Vigh-Molnár Rudolf és György Nimród ELSÕ helyezést ért el! További résztvevõk: 8. osztály: Csarnó Dominika, Fazekas Réka, Kálmán Kamilla (bronz fokozat) 5-6. osztály: Tomcsányi Júlia, Farkas Regina, Dávid Tímea (ezüst fokozat) Kékegyi-Kovács András, Baráth Enikõ, Orosz Noémi Hanna (ezüst fokozat) Mészáros Nimród, Mayer Bence, Törõcsik Zoltán (ezüst fokozat) Kérdõ Lia, Tarján Mira, Szili Tamás (ezüst fokozat) Eredményeikhez gratulálunk! Felkészítõ tanárok: Urbancsokné Tóth Ildikó, Niethammer Zoltán, Horvát József és Baráthné Stefancsik Katalin

Szöveg: Baráthné Stefancsik Katalin
Fényképezte: Baráthné Stefancsik Katalin
2022.10.12
[7 db kép]


2. Papírgyûjtés az iskolában

Szeptember 27-én és 28-án a hagyományoknak megfelelõen zajlott le az iskolai papírgyûjtés. Örökös Ökoiskolaként különösen fontos nekünk a környezetbarát szemléletmód. Bár az idõjárás kissé nehezítette a dolgunkat, de így is szép mennyiségû újságpapír és karton gyûlt össze a két nagy konténerben. Köszönjük Négyesi Judit tanárnõ szervezõmunkáját, a korábbi Kissbé-s diákok segítségét, s minden szülõ és gyerek közremûködését a sikeres akcióban!

Szöveg: Karikó-Tóth Tibor
Fényképezte: Redencki Bernadett és Karikó-Tóth Tibor
2022.09.28
[19 db kép]


3. 25. Csongrád-Szentes g-Át futás-éremesõ

A 25. jubileumi g-Át futáson iskolánkból 9 tanuló indult neki, hogy teljesítse a 6 illetve 12,5 km-es távot. Szabó MIlán a 12,5 km-es távot választotta,melyet nem is akárhogyan teljesített. Sajnos az idõ nem volt kegyes hozzánk,mert elég esõs, borult délelõtt volt, és hát a hõfok sem volt nagyon meleg. Ennek ellenére ez sem szegte kedvünket, hogy ne fussunk.Idén a rövidebb táv az Antal-tótól indult, a hosszabb pedig a csongrádi polgármesteri hivataltól.A befutó a szentesi strandra történt.Elmondhatom, hogy nagyon büszke vagyok a gyerekekre, hisz készültek a futásra. Volt olyan diák,aki most futott elõször ilyen hosszú távot.Kicsit aggódtam,hogy ne legyen kudarcélményük,annyira akartak jönni futni ,a 6 km pedig nem egy rövidtáv annak,aki nem rutinos futó.Nem volt népes mezõny, közülünk szinte mindenki dobogón végzett. Ez hatalmas örömmel tölt el,mert dupla sikerélményt adott ,szép emlékeket a futópalántáinknak. Nálam egy hosszabb kényszerpihenõ után csak a teljesítés volt a cél. Eredmények (korosztályos helyezések): 1. és nõi abszolút 3. Szabó Liza (6.a), 1. és nõi abszolút 2. Dósai-MOlnár Szilvia, 1. Szabó Milán (6.b) 12,5 km-es távon, 1. Kocych János (8.a) 2. Orosz Endre (6.a), 2. Szabó Kata (6.a), 2. Kálmán Kamilla (8.a), 4. Sebesi Fanni (7.a), 5. Kálmán Noémi (6.a), 6. Böszörményi Noémi (5.a), Jövõre remélem még többen leszünk!

Szöveg: Dósai-Molnár Szilvia
Fényképezte: Dósai-Molnár Szilvia
2022.09.21
[11 db kép]


4. Közlekedésbiztonsági vetélkedõ

Szeptember 16-án rendezték meg a közlekedésbiztonsági vetélkedõt,melyen iskolánkat négy csapat képviselte.A feladatok kreszbõl,elsõsegélybõl és kerékpáros ügyességi feladatokból tevõdtek össze. Eredményt csapat és egyéni kategóriában is hirdettek. A gyerekeknek az írásos elsõsegély feladatok bizonyultak a legnehezebbnek, de azért így is lettek díjazottaink. Csapat eredmények: 1. helyezett lett a 8. b osztályos csapatunk, akik mozijegyet nyertek. (Tóth Emese,Fazekas Réka,Harkai Csanád, Olasz Gergõ,Törõcsik Laura) 5. helyezett a 8.a osztály csapata (Pintér Zoltán,Bakó Gergõ,Kocych János,Kálmán Kamilla,Ladányi-Tibrik Viktor). 6. helyezett a 7.a osztály csapata (Bertus Máté,Sebesi Fanni, Oszlánczi Krisztina,,Kása Petra,Horváth Noel). 7. helyezett a 7. b osztály csapata (Bánfi Kinga,Buleca Flóra,Szabó Dóra,Kocych Hanna, Dékány Linett). Legjobb egyéni kategória 1. helyezés: Pintér Zoltán (8.a), Sebesi Fanni (7.a). Gratulálunk a versenyzõknek!

Szöveg: Dósai-Molnár Szilvia
Fényképezte: Dósai-Molnár Szilvia
2022.09.21
[5 db kép]


5. Diák I. Kelet-Magyarország Területi Diákolimpia

Iskolánk tanulója, a 6. b osztályos Nagy Dávid képviselte iskolánkat a körzeti birkózó diákolimpián. Az Õ beszámolóját olvashatjuk. Az egyesületünk rendezte meg ezt a Területi Diákolimpiát , így nem kellet messze utazni, csak Csongrádra. A súlycsoportomba 3-an voltunk összesen , egy idõsebb, és egy velem egykorú. Az elsõ meccsen az idõsebbel küzdöttem , ahol sajnos 4-7 pontra vesztettem. De a következõ meccsemet megnyertem 10-4 - re, így második helyezéssel tovább jutottam az Országos Diákolimpiai Döntõre. Mivel én értem el a legeredményesebb helyezést diák 1-ben az egyesülettõl kaptam egy kupat is! Gratulálunk Dávidnak! Sok sikert az országos versenyhez!

Szöveg: Nagy Dávid
Fényképezte: Nagy Dávid
2022.09.21
[2 db kép]


6. Évnyitó 2022

 


Fényképezte:Négyesi Judit
2022.08.28
[59 db kép]


7. Magyar Speciális Olimpia Szövetség, Unified School cím

2021. augusztus végén Szentes városa olyan megtiszteltetést kapott, hogy nálunk rendezték meg a Speciális olimpiát több ezer résztvevõvel. Ez azért is csodálatos, mert városunk, mint "Nemzeti sportváros" még ilyen eseménynek nem adott otthont, illetve betekintést nyerhettünk a fogyatékkal élõk sportjába. Kiderült, hogy iskolánk is egyik helyszíne lesz a versenynek. Megtudtam, hogy önkénteseket keresnek. Nyári szünet volt, nehezebb dolgom volt toborozni tanítványokat, de azért mégis csak sikerült. Célom az volt, hogy a diákjaim betekintést nyerjenek egy olyan világba, mely még mindannyiunk számára újdonság volt, ismerjék meg a "más" körülmények között mozgó, csodálatos embereket. A MATP mozgásélmény programot rendezték meg iskolánkban, melyre iskolánk diákjai ,mint önkéntesek vettek részt és segítették a fõként halmozottan sérült versenyzõket. 22 fõ iskolánk diákja, 2 fõ volt tanítványom és egy szülõ kapcsolódott be a programba. Illetve még voltak diákjaink, akik más eseményen vettek részt segítõként (tenisz, judo). A versenyszámok számunkra egyszerû feladatnak tûntek, de a versenyzõk nagyon sokat készültek erre az olimpiára. Jó érzéssel töltött el minket, hogy együtt örülhettünk, segíthettünk , együtt tapsolhattunk a versenyzõknek. Jó volt látni önfeledt mosolyukat, boldogságukat, hogy ezek a számunkra kis dolognak tûnõ feladatok számukra akár a világot is jelenthetik. Bízom benne, hogy sikerült aznap adnom valamit a diákjaimnak, hogy ezáltal elfogadóbbak legyenek másokkal. Egy csodás világba nyerhettünk betekintést, hogy van élet fogyatékkal élõként is. Fontos, hogy legyenek célok, s úgy láttam itt sok embernek volt célja a versenyen. Hálás köszönet ezért a csodás élményért, várjuk a következõ lehetõséget, hogy újra részesei legyünk egy újabb csodának, a speciális olimpiának.

Szöveg: Dósai-Molnár Szilvia
Fényképezte: Dósai-Molnár Szilvia
2022.07.31
[2 db kép]


8. Szeretethíd - 2022.

Magyar Református Szeretetszolgálat 2009 óta rendezi meg Kárpát-Medence-szerte a Szeretethíd elnevezésû programját. Az önkéntes tevékenységeket határon innen és túl kb. 15ezren végzik. Iskolánk is részese volt ismét ennek az eseménynek. A program résztvevõi és tevékenységei: 1.b osztály kertészkedett, az iskola udvarát szépítették meg növényekkel. Az iskola több pontján, osztályaiban és szerte a városban énekszóval gazdagították az arra járókat, a teljes 3. évfolyam és az 1.b osztály. Az 5.a osztályból a Nyolcszínvirág óvodában segítettek és az iskolai Lego készleteket rendezték. A 2.a osztály nagyon nagy tapasztalatokkal gazdagodva környezetrendezésben vett részt, a 2.b anyáknapi mûsorát adta elõ az idõsek otthonában. A 7.a osztály a díszterem székeit porszívózta, és az iskolaudvart és épületét szépítette. Köszönet a kollégáknak, hogy tanulóinkat a szívbõl jövõ, önkéntes tevékenységre nevelik saját személyes példaadásukkal!

Szöveg:Nagypál Julianna
Fényképezte:Almásiné Szaszkó Edit, Garai Sz. Julianna, Varga Emília, Baranyiné Kósa Ágnes, Czibulya Anita, Bucskó Mónika, Nyíri Dániel, Kukoveczné Nánai Olga, Nagypál Julianna, Csó János, Négyesi Judit
2022.06.26
[70 db kép]


9. Reptérlátogatás - jutalom kirándulás

Jún. 15-én vehettünk részt a tanév során látogatott egyházi alkalmak alapján a „repteres” jutalom kiránduláson. Az Aeropark Budapest Repülõgép Múzeumot, valamint a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülõtér csoportos programját látogattuk meg. Eljutottunk a repülõtér olyan területeire is, ami nemcsak az utasok, de még a reptéri dolgozók jelentõs része elõl is elzárt. Nagy élmény volt a gépek pilótafülkéjébe beülni, vagy látni és hallani a felettünk 45 méterrel elhúzó repülõket.

„Reptér
Lobog a szélben a szélzsák (reptér)
Villognak egyre a lámpák (reptér)
Repülni hív a magas ég
Reptér
Lobog a szélben a szélzsák (reptér)
Villognak egyre a lámpák (reptér)
Repülni mindig szeretnék”

Szöveg:Nyíri D.
Fényképezte:Szöllõsi-Lukács Adrienn, Kukoveczné Nánai Olga, Gazda Rudolf, Nyíri D.
2022.06.24
[50 db kép]


10. Intézményi Bozsik Program év végi éremosztás

A képeken a 2.a, 3.a, 3.b osztály Intézményi Bozsik foci programban résztvevõ diákjai láthatóak.

Szöveg:Szõllõsi-Lukács Adrienn
Fényképezte:Szõllõsi-Lukács Adrienn
2022.06.19
[3 db kép]


11. Ézáró 2022

 


Fényképezte:Niethammer Zoltán
2022.06.19
[76 db kép]


12. Kenyérprojekt

Az utolsó modul héten az 5.-6. évfolyamon a kenyér került a középpontba. Színes és gazdag programokkal készültünk erre a projektre. A gyerekek rálátást kaptak, hogyan is kerül az asztalunkra a mindennapi kenyerünk. Megismerkedtek az ökogazdálkodás rejtelmeivel, kenyérgabona fajtákkal, azok betakarításának menetével. Felidézték régmúlt idõk aratási szokásait, eszközeit és az ahhoz kapcsolódó hagyományokat. Elmélyedtek a ma már nem használatos tömeg mértékegységek világában. Izgalmas kémiai kísérletek szemtanúi voltak. Megtanulták az egészséges táplálkozás alapjait és a testedzés fontosságát. Majd a kenyérsütés folyamatával ismerkedtek meg lépésrõl lépésre, miközben sült a kenyér, arató nótákat énekeltek. Csodás illat- és ízélmény volt a friss, ropogós kenyér. Végül egy igazi péktõl ellesték a jó kovászos kenyér titkát, sõt a bátrabbak megtapasztalhatták, hogy milyen fárasztó is a dagasztás. A projektet közös énekléssel zártuk.

Szöveg: Csó Jánosné
Fényképezte: Csó Jánosné
2022.06.18
[11 db kép]


13. Díjátadó gála

 


Fényképezte:Niethammer Zoltán
2022.06.17
[30 db kép]


14. Ballagás 2022

 


Fényképezte:Négyesi Judit, Niethammer Zoltán
2022.06.17
[63 db kép]


15. Atlétika edzés az alsó tagozatban

Októberben kezdtem el az alsó tagozatban 1-3. évfolyamos gyerekekkel foglalkozni egyenlõre csak heti egy alkalommal. Kihívás volt számomra, mert eddig csak fölsõs diákokkal dolgoztam, illetve szerencsére nagyon sokan jelentkeztek. A tornatermi foglalkozások inkább játékos formában zajlottak, de a jó idõ beköszönte után már a ligetben, futópályán is futottak a gyerekek. Volt egy kis idõszak, mikor a covid miatt fel kellett függeszteni az edzéseket. Sok ügyes gyerek van, de van sok lelkes is. A mai nap volt a "vizsga". Cél az volt, hogy 1000 m-t tudjanak évvégére teljesíteni a gyerekek, ki-ki a maga tempójában. A ligetben futották le a távot. Mindenki gyõztes volt, mert mindenki teljesítette a távot becsülettel. Egy oklevelet és érmet kapott minden kis bajnok.Volt, aki ezzel elsõ érmét szerezte meg. Büszke vagyok rájuk! Boldog pedig azért, hogy átadhattam valamit, amit én is szeretek, a futás örömét.

Szöveg: Dósai-Molnár Szilvia
Fényképezte: Dósai-Molnár Szilvia
2022.06.09
[5 db kép]


16. Magyarország-Anglia labdarúgó mérkõzés

Magyarország-Anglia labdarúgó mérkõzés Június 4-én este 18 órakor zárt kapus labdarúgó mérkõzésre látogattunk el a Budapesti Puskás Arénába. Iskolánkból 48 diákunkkal szálltunk buszra, hisz most gyermekekkel töltötték fel a lelátókat és élõben tekinthettük meg a meccset. Jó érzés volt látni annyi gyermeket egy helyen, szurkolni együtt a magyar csapatnak. Hatalmas élmény volt élõben nézni a mérkõzést, a magyar csapat most összeszedetten játszott. Szoboszlai gólja után picit vissza esett a támadójáték, de aztán újra sikerült az ellenfél térfelere többször átvinni a labdát a magyar csapatnak. Jó néhány gólhelyzetünk volt ugyan, de azért örültünk ennek az egy gólnak is, hisz nyert a magyar csapat! Jó élményekkel, kellemes délutánt eltöltve értünk haza Szentesre. Köszönöm szépen Szöllõsi Ferenc testnevelõ kollégának a szervezésbeli segítséget!

Szöveg: Dósai-Molnár Szilvia
Fényképezte: Dósai-Molnár Szilvia
2022.06.07
[6 db kép]


17. Városi Pedagógusnapi Ünnepség

A Pedagógusnapi városi ünnepségen három kollégánk részesült elismerésben: „Kiemelkedõ pedagógiai munkájáért” kitüntetés - Vanó Éva Innovatív pedagógus, az õ vezetésével alakult meg a Média szakkör, melynek eredménye a negyedévente megjelenõ Szemfüles címû kiadvány. Ebben az iskola életével kapcsolatos események, írások mellett rejtvények, ismeretterjesztõ információk, városi programok ajánlói is megjelennek. Szerkesztõje volt a Kiss Bálint Református Általános Iskola két évkönyvének is, melyek Krónikás könyv (2003) és Húsz-év-könyv (2013) címmel jelentek meg. Ezek a kiadványok Szentes város népszerûsítését is szolgálják. „Kiss Bálint pedagógus díj”-at vehetett át: Csó Jánosné 2007 óta aktív tagja az intézménynek. Fejlesztõ pedagógusként játékos módszerekkel segíti a lassabban haladó tanulókat. Sokoldalú személyiség, osztályfõnök, a modulheteken a tanulásmódszertan az õ területe. Újításként vezette be az iskolában a Kemence Klub foglalkozást. Itt az érdeklõdõ tanulók -lányok és fiúk egyaránt- a sütés-fõzés rejtelmeibe kaphatnak bepillantást, egyszerûen és gyorsan elkészíthetõ ételeket ismerhetnek meg, és készíthetnek el maguk is. A közösségformálás, a kreativitásfejlesztés és a gyakorlatiasság erõsítésének remek színtere ez a Klub. Szöllõsi-Lukács Adrienn 2005 óra tagja a intézmény tantestületének, az alsós magyar munkaközösség vezetõje. Munkáját nagyfokú hivatásszeretet és gyermekközpontúság jellemzi. Az intézmény számos programjának szervezõje és lebonyolítója, iskolai és területi versenyek háziasszonya. Az iskolai pedagógus énekkar és a Bárdos Lajos Vegyeskar aktív tagja. Fontosnak tartja az önképzést, az új pedagógiai módszerek kipróbálását. Fotó: Kárpáti Lajos (Szentesi Gyorsés Szentesi Mozaik)

Szöveg: Szentesi Mozaik
Fényképezte: Kárpáti Lajos és Vidovics Ferenc
2022.06.05
[8 db kép]


18. Szeretet-híd 1. b-s módra

Szeretet-híd 1. b-s módra Úgy építettük tanítványainkkal a SZERETET HÍDJÁT, hogy a városközpont különbözõ helyein énekeltünk a szeretetrõl, hitünrõl, a békérõl. Szerenádot adtunk az iskola több ablaka elõtt. Mottónk az egyik dalunk refrénje: "…szálljon béke a világra…" (Mentovics É.) Az iskolaudvar virágládáit tele ültettük egynyári virágokkal, fûszernövényekkel, melyet Sárréti Krisztina édesanya szponzorált. Köszönet érte! A növénykéket locsolgatjuk, ápolgatjuk, s vigyázunk rájuk, hogy sokáig emlékeztessenek erre a pár szép napra. Hálásak vagyunk, hogy részesei lehettünk a programnak, s valamit adhattunk: Az 1. b osztály és tanítói

Szöveg: Almásiné Szaszkó Edit
Fényképezte: Forrainé Garai Szabó Julianna
2022.05.24
[24 db kép]


19. Bozsik labdarúgás (2. forduló)

Május 12-én a szentesi mûfüves pályán rendezték meg a Bozsik torna 2. fordulóját. 5-6. és 7-8.osztályos csapatunk is jelen volt. Kellemes, már-már meleg idõben zajlottak a tét nélküli mérkõzések. Egy mérkõzés 8 percig tartott, minden csapat játszott egymással. A Bozsik labdarúgás lényege a labdarúgásra való figyelem felhívása,tagtoborzás edzésekre a gyermekek körében már óvodás kortól. A gyermekek jutalomként egy üdítõt és sportszeletet kaptak, illetve minden játékos kap majd elismeréseként egy érmet és oklevelet a tornákon való részvételéért. Drukkereink is voltak, iskolánk lányai csokrétában ültek és várták a fejleményeket a jó hangulatú focin. Felkészítõ: Dósai-Molnár Szilvia

Szöveg: Dósai-Molnár Szilvia
Fényképezte: Dósai-Molnár Szilvia
2022.05.19
[2 db kép]


20. Énekverseny és kórustalálkozó

(1) 2022. május 13-án rendezte Mezõtúr az III. Országos Csenki Imre Énekversenyt, ahol zsoltárt és népdalzsoltárt kellett énekelni. A 4.a osztályosok csapata arany minõsítést nyert. Rengeteg versenyzõ volt és erõs volt a mezõny. A gyerekek pedig szépen énekeltek, nagyon ügyesek voltak. A csapat tagjai: Baráth Enikõ, Kékegyi-Kovács András, Kis-Hajdú Sámuel, Radics Kinga, Tarjáni Mira és Tomcsányi Júlia. (2) Az Isten világa éneklõ világ - Kerületi Kórustalálkozó Mezõtúron 2022. április 23-án, a Mezõtúr-Belvárosi Református Nagytemplomban került megrendezésre a Tiszántúli Református Egyházkerület iskolai kórustalálkozója, amelyen kísérõkkel együtt hét diákénekkar vett részt, 260 fõvel. A szervezést Dr. Arany János egyházkerületi zeneigazgató mellett, házigazdaként a Mezõtúri Református Kollégium, valamint a helyszínt biztosító Mezõtúri Református Egyházközség vállalta. A találkozón dr. Fekete Károly püspök hirdette Isten Igéjét. Iskolánkból a Zengõ Gyermekkar vett részt ezen az eseményen. Szép és egyszerû éneklésével méltán megérdemli a dicséretet a kórus. Hálásan köszönjük az iskola és a szülõk támogatását. A versenyzõk felkészítõje és a kórus vezetõje Farkas Márta.

Szöveg: Farkas Márta
Fényképezte: Nyíri Dániel
2022.05.19
[3 db kép]


21. Országos negyedik helyezés a környezetismereti versenyen

A Miskolc-Szirmai Református Általános Iskola 23. alkalommal rendezte meg a Környezetismeret-környezetvédelem Országos Csapatverseny döntõjét. Idén a döntõbe iskolánkból a 2.a osztályos ’Természetjárók’ 3 fõs csapata jutott be. Elõzetesen 3 levelezõs fordulóból álló feladatlapot kellett beküldeniük, melynek része volt egy a fák életérõl szóló lapbook is. A 27 második osztályos csapat közül 10 csapat jutott be a döntõbe. Ott a helyszínen szintén 3 fordulóból álló versenyzésben vettek részt a kisdiákok. Az egész délelõtt tartó megmérettetésben az elõkelõ negyedik helyezés érte el a Varga Bori, Gutyan Szabolcs és Szabó Benedek alkotta kis csapat. Felkészítõ pedagógus: Varga Emília Gratulálunk nekik!

Szöveg: Varga Emília
Fényképezte: Varga Emília
2022.05.18
[2 db kép]


22. XIII. Jótékonysági Est

2022. május 14-én rendeztük meg iskolánk alapítványának, a Kiss Bálint Iskoláért Alapítványnak XIII. Jótékonysági Estjét. A hagyományokhoz híven most is a Megyeháza adott otthont ennek a számunkra nagyon fontos, szép eseménynek. Az Est megnyitásaként a 8. osztályosok angol keringõjét láthattuk, amit Karikó-Tóth Tibor igazgató úr köszöntõ szavai követtek. Majd idén elõször egy második táncban, egy bécsi keringõben is gyönyörködhettünk, amit Balanescu Liliána, a Szilver Táncsport Egyesület pedagógusa tanított be a gyerekeknek. Majd elfogyaszthattuk a Kastélydomb Kávézó & Étterem által készített finom vacsorát, ami után kezdetét vette a hajnalig tartó tánc, amihez éppúgy, mint két évvel ezelõtt a Just Showband biztosította számunkra az igazán színvonalas zenét. Éjfélkor a tombolasorsolás során több mint 100 értékes ajándékkal gazdagodhattak a szerencsések. Az Est sikeréhez a résztvevõkön kívül számos vállalkozó és szülõ is hozzájárult, akiknek ezúton is köszönjük a felajánlott segítséget, tombolatárgyat és a pártolójegyekbõl befolyt összeget. Hiszen mindez jótékony céllal került megrendezésre. Az Est bevételeként összegyûlt 372 500 Ft-ot tanulóink tanulmányi munkájának támogatására, ehhez szükséges eszközökre, valamint szabadidõs és sportprogramok megvalósítására szeretnénk fordítani.

Szöveg: Dimákné Sebõk Veronika
Fényképezte: vfred.com
2022.05.17
[257 db kép]


23. Anyák napi mûsor a Református Otthonban

"Megáldja azokat, akik félik az Urat, kicsiket a nagyokkal együtt." Zsoltárok 116,18
A 2.b osztály ünnepi, anyák napi mûsorral szolgált a Szentesi Református Idõsek Otthonában.

Szöveg:Nyíri Dániel
Fényképezte:Czibulya Anita, Baranyiné Kósa Ágnes
2022.05.12
[8 db kép]


24. Megyei sikerek az atlétika diákolimpián

Sikeresen szerepeltek tanulóink a Szegeden rendezett egyéni megyei atlétika diákolimpián. A SZVSE rekortán pályája egy élményt nyújtott a versenyzõinknek, hisz nem mindennap futhatnak ilyen gyönyörû pályán. Bakai Lilla (6.a)60 m-es síkfutásban elõdöntõ (8.92 s) után döntõbe jutott, ahol 2. helyen zárt egyéni csúccsal (8.48s). Távolugrásban szintén 2. helyet szerzett, egyéni csúcsát megdöntve. (4,50 m) A nap végén volt a 4x100 m-es váltó, ahol a megyei 4. helyet szerezte meg csapatunk nem sokkal lemaradva dobogóról. Tagok:Bakai Lilla, Sebesi Fanni, Böszörményi Aliz, Sipos Adél (6.a). Nagyon jól szerepeltek a hirtelen bejött meleg ellenére is. Merza Sándor edzõnek köszönjük a felkészítést! Hatalmas gratuláció a lányoknak! A versenyzõk testnevelõ tanára: Dósai-Molnár Szilvia

Szöveg: Dósai-Molnár Szilvia
Fényképezte: Dósai-Molnár Szilvia
2022.05.05
[3 db kép]


25. Dobogós helyezések az Országos Bibliai Történetmondó Versenyen

A Gyulán megrendezett Bibliai Történetmondó Verseny országos döntõjén iskolánkat Gazsi Zétény (1.b), Dékány Gyula (2.a), Budai Albert (3.a) és Dancsó Milán (4.b) képviselte.
Gazsi Zétény és Dékány Gyula 3. helyezést, Budai Albert 2. helyezést ért el. Felkészítõk: Almásiné Szaszkó Edit, Varga Emília, Nyíri Dániel, Kukoveczné Nánai Olga, Cseh Lajosné és Nagypál Julianna

Szöveg:Nyíri D.
Fényképezte:Nyíri D.
2022.04.30
[6 db kép]


26. Játékdélelõtt

Játékos feladatok, érdekes játékok várták az érdeklõdõket a 17-es teremben április 22-én pénteken délelõtt a Tudásvásár kísérõ eseményeként.

Szöveg:Karikó-Tóth Tibor
Fényképezte:Csó Jánosné
2022.04.28
[6 db kép]


27. Megyei labdarúgó diákolimpia elõdöntõ

Iskolánk csapata is továbbjutott a megyei labdarúgó elõdöntõre. 4 csapat játszott egymással körmérkõzést.Izgalmas mérkõzések voltak. Két döntetlennel és egy vereséggel a 3. helyen zárt csapatunk. Csapattagok:Somogyi Nimród, Repka Marcell (6.b),Nagy Bátor, Horváth Noel, Ökrös Zénó (6.a),Ladányi - Tibrik Viktor (7.a),Harkai Csanád (7.b),Kérdõ Zénó (5.b),Bárkai Roland (5.a). Gratulálunk a csapatnak!

Szöveg:Dósai-Molnár Szilvia
Fényképezte:Dósai-Molnár Szilvia
2022.04.28
[2 db kép]


28. Városi egyéni atlétika diákolimpia

Április 27-én zajlott le az egyéni verseny atlétikából. Sajnos a csapat verseny és az egyéni is egybe esett a kirándulásokkal, de egy csipet-csapat azért képviselte iskolánkat. Három aranyérem született. Eredmények: Távolugrás és 60 m-es síkfutás : Bakai Lilla (6. a) 1. helyezés. Lilla tovább jutott a megyei versenyre. 4x100 m-es váltófutás: Bakai Lilla, Böszörményi Aliz, Sipos Adél, Sebesi Fanni (6. a) csapata 1. helyezést értek el. Képviselik iskolánkat a megyei diákolimpián, mely jövõhéten lesz Szegeden! Köszönjük a felkészítést Merza Sándor edzõnek! Sok sikert lányok a megyei versenyen!

Szöveg:Dósai-Molnár Szilvia
Fényképezte:Dósai-Molnár Szilvia
2022.04.28
[3 db kép]


29. Erdély - 5. nap (Határtalanul)

Korán reggelizünk ma is, mert hosszú út állt elõttünk. Nyolc órakor elköszöntünk a kedves háziaktól, és Sepsiszentgyörgy felé vettük az utunkat. Ott egy rövid sétát tettünk a belvárosban. Ragyogó napsütésben sétáltunk a város fõterén lévõ gyönyörû parkban. Majd újra buszra szálltunk és irány Magyarország, Szentes. A Kárpátok havas csúcsai hosszan kísértek bennünket, Dévát elhagyva vihar kerekedett, ami jócskán megnehezítette a haladást az autópályán. A határhoz érve hatalmas sorok várakoztak az átlépésre, de a buszvezetõnk egy gyors fordulóval egy másik határátkelõhöz vette az irányt, ahol néhány perc alatt átjutottunk hazánkba. Köszönet érte. Este nyolcra érkeztünk haza, a Horvátországból érkezõ nyolcadikosok öt perccel elõztek meg bennünket, pedig nem versenyeztünk, sõt nem is egyeztettünk az út során. Köszönet mindazoknak, akik támogatták, akik megszervezték, s akik levezényelték az utunkat. A kísérõ tanárok: Baráthné Stafancsik Katalin Dr. Mokbelné Dr. Bacsa Éva, Négyesi Judit és Vanó Éva

Szöveg:Dr. Mokbelné Dr. Bacsa Éva
Fényképezte:Vanó Éva
2022.04.28
[8 db kép]


30. Horvátország - 5. nap (Határtalanul)

Utolsó nap. Semmiben sem jó utolsónak lenni. Igaz ez egy kirándulás esetében is. Ilyenkor már mindenkiben van egy adag szomorúság, hogy valami vége felé közeledünk. Korai ébresztõ után bepakolás, igazolványellenõrzés (lesz ennek még folytatása. A szerk.), úticsomag vételezés (hát nem az igazi - mármint a csomag), s elindulás. Utolsó pillantás a tengerre, s jöttek a hegyek. S jött a Passuth regény módosított címe: Az Esõisten siratja - esetünkben nem Mexikót, hanem Horvátországot. Volt esõ. Bõven. No meg alacsonyan szálló felhõk. Szürke kilátás. Ne ez bennünket (esõ)cseppet sem zavart! Merthogy most is a buszon ültünk akkor, amikor esett. S ez nekünk jól így esett! (Elnézést a szerzõ kissé túlteng képi zavarokbam. A szerk.). Dél körül értünk Varasdra, s ott még kissé csepergõ esõben indultunk neki a sétának, de az esõ - s a társaság is alapjában véve - jól nevelt volt, így befejezte a kellemetlenkedést. Mármint az esõ. A társasággal meg nem volt semmi gond, Az egykori horvát fõváros rendelkezik egy szép Erdõdy féle várkastéllyal, s egy rendkívül pazar barokk óvárossal. Különleges idõutazás volt az ódon köveket járva egyszerre tapasztalni az elmúlt idõszakok emlékeit, s az új idõk kreatív ötleteit. Szinte alig szálltunk vissza a buszra - merthogy nem csak Trabanton szállni élvezet (Most már ideje egy elbeszélgetésnek a szerzõvel. A szerk.)- s már le is szálhattuunk, mert következett Csáktornya. A Zrinyiek egykori sasfészke volt a vár, természetesen a környéken is sok Zrinyi emlékkel (turul, emlékfa, szobor). S az indulást követõen már jött is a határ. Jött a határõr hölgy is - idõvel - s az igazolványok összeszedése kapcsán csak akadt egy igazolvány, ami kézbe nem akadt. (Ebbõl elég! A szerk.), merthogy valahol meglapult. De! Nem következett dráma, mert a kis hamis - mármint az igazolvány - csak elõbújt rejtekébõl, s már vihették is társaival együtt szkennelésre. Idõvel- írtam az elõzõ mondtaok egyikében. Hát az akadt itt a határon . Eltûnõ idõ, végtelennek tûnõ idõ, idõóceán, s egyebek, merthogy bár busz elõttünk egy darab sem volt, autók is alig, de valahogy ez a fránya szkenner nagyon belassult. Ez is egy tapasztalat volt határátlépés ügyileg. Alig egy óra múlva visszaérkezek a kis kártyák, s indulhattunk hazafelé. Elsuhantunk a Balaton mellett. Volt aki észre is vette. Aztán a Kõrõshegyi-völgyhídon is átkeltünk. Itt is akadtak észlelõk. És persze akadtak, akik ekkor már kütyübe merültek vagy az álomba. Az M0-ás meglepõen gyorsan abszolválódott, s egyre közeledtünk a hazai tájakhoz. Csongrádon - miért kellett ezt eddig húzni Igabá?! - csak elhangzott a bûvõs mondat: Mivel két osztály utazott, így holnap két órára nem kell reggel bejönni. Ez azért tetszett mindenkinek. Jött a körforgalmak városa, a hazai pálya, s az utolsó ív után begördült a busz a parkolóhelyére, s a csapat minden tagja villámgyorsan megtalálta a hozzá tartozó hozzátartozóit, sõt még a bõröndöt is. Indulhatott az esti élménymesélés, vacsora. S bár nem beszéltünk össze, de szinte percre pontosan befutottak a hetedikesek is az erdélyi útjukról hazatérve. Hiába no, ilyen a Kiss Bálint féle szervezés! Köszönjük mindenkinek a segítségét,a sofõrünk Gyuri bácsi biztonságos vezetését, az idegenvezetõnk közremûködését, a kollégáim segítségét, türelmét, odafigyelését. Jó kis út volt! Ugye, hogy jó volt Kiss Bálintosnak lenni! Kisérõ tanárok: Ádám Olga, Karikó-Tóth Tibor, Karikó-Tóthné Puskás Gabriella, Niethammer Zoltán, Repa Aranka.

Szöveg:Karikó-Tóth Tibor
Fényképezte:Niethammer Zoltán
2022.04.28
[44 db kép]


31. Erdély - 4. nap (Határtalanul)

Reggeli után újra csomagokkal szálltunk fel a buszra és bõ kétórás utazás után érkeztünk Törcsvárra, a káprázatos határvárhoz. Ragyogó napsütés és kellemes meleg fogadott bennünket. A várat Nagy Lajos király parancsára építették, hogy az ide helyezett õrséggel visszaverhessék a Törcsvári-szoros útján gyakorta betörõ zsákmányra éhes havasalföldi csapatok támadását. Jelenlegi berendezését Mária királynõ átalakításainak köszönheti, ugyanis õ a két világháború közötti idõszakban, középkori várból királyi nyaralóvá alakította. A vár történetéhez tartozik az is, hogy amikor II. Rákóczi György harmadszorra is Erdély fejedelme lett, Mikes Mihály seregével éjjel váratlanul megjelent a vár alatt, székely katonái megmászták a falakat és a várat elfoglalták. Megtudtuk, hogy a vár nagyon népszerû a kirándulók körében, naponta sok-sok látogató keresi fel, s a mellette lévõ bazársoron is nagy a nyüzsgés. Két órakor indultunk tovább Prázsmárba. Itt az UNESCO világörökség részeként elismert erõdtemplomot látogattuk meg, amely a kuruc-labanc csatározások színtere volt, majd az 1848-as háromszéki honvédek bázisa. A három várfallal körülvett erõdítmény veszély esetén a falu teljes lakosságának menedéket nyújtott akár több hónapra is. Minden családnak volt egy un. szalonnakamrája, ahol tárolták az élelmet, de az erõd falain belül mûködött iskola és templom is. A templom hasonlóképpen a többi szász evangélikus templomhoz gótikus stílusban épült. Innét Brassóba, a történelmi Erdély legnagyobb szász városába utaztunk tovább. A hatalmas, impozáns fõtéren tett séta a híres Fekete templomhoz vezetett, ahol Európa legnagyobb középkori török szõnyeggyûjteményét is láthatjuk. A keleti szõnyegeket a gazdag szász kereskedõk adományozták a városnak. A templom érdekessége még az is, hogy Erdély legnagyobb evangélikus temploma, valamint a gótika legkeletibb képviselõje. A várost magas hegyek övezik a tavasz minden pompájával. Este érkeztünk Csernátonba, ahol csodaszép helyen, egy kellemes panzióban szálltunk meg. A finom vacsora után a hatalmas udvaron játszottunk, beszélgettünk, nevetgéltünk.

Szöveg:Dr. Mokbelné Dr. Bacsa Éva
Fényképezte:Vanó Éva
2022.04.26
[19 db kép]


32. Horvátország - 4. nap (Határtalanul)

A svédasztalos reggeli után az elsõ állomásunk a Fiuméhoz tartozó Tersatto volt. A Mária búcsújáró templomban kezdtünk. A templombelsõ, a kerengõ és a kápolnák mind-mind önmagukban is különleges helyszínek. Rövid séta után pazar kilátással fogadott bennünket a Frangepánok féle Tersatóói vár. Ekkor még nem is sejtettük mi vár ránk a következõkben. Elõször csak egy hosszú és kellõen meredek rámpaszerû járdaszakasz, majd a zarándokok lépcsõje. A leírás szerint ez könnyû séta. Hát? Elöször 5-6 lépcsõ majd egy kis lapos rész, újra 5-6 lépcsõ ,s újra a lapos szakasz, s ebbõl nem is volt 60-70 szakasznál több. Leérve senki sem fázott. S belegondolni abba, hogy ezt a zarándokok felfelé, s sok esetben térdelve teszik meg. Na ez minden, csak nem könnyû séta. Jött a korzó, Fiume történelmi belvárosa. Szinte bármerre fordultunk magyar emlékekbe ütköztünk. Kormányzói Palota, Tengerészeti Hatóság, Magyar Királyi Tengerhajózási Rt. székháza és magyar feliratú kikötõi vasbólyák. Az idõ nem volt rossz, tehát a már szinte nyárias melegben kellõen elcsigázódtunk. Ezt növelte, hogy végül is már negyedik napja megyünk, s látunk újabb és újabb látnivalókat. Kissé erõre kapva tettünk egy rövid sétát Abbáziában, a gyönyörû kertben, a Ferenc József féle szállodában (itt lakott telente udvartartásostul), s a sirályos kislány szobránál. Na itt indult a szabadidõs sáv, s itt találkoztunk újra, miután letesztelõdött a fagyis, a szuvenir és több más üzlet kínálata. Sõt még a tengervíz hõmérséklete is ellenõrizve lett. Lábilag néhányunk esetében. Maradjunk annyiban hüvöskés. (15 fok)Útnak indultunk s a Krk szigeti kikötõben már várt is bennünket a hajó, s megtörtént a Kiss Bálintos tengerészkadétok behajózása. Az idõjárás is kegyeibe fogadott bennünket, egyre másra tünedeztek el szégyenkezve a felhõk, s bukkant ki egyre többször a nap. Elhajóztunk a híd alatt, megnéztük Tito egykori kedvenc hajóját, szép villákat, s mindezt a vízrõl. Jött a meglepetés is. Utitársul rövid idõre két delfin is a hajó mellett játszadozott. Hihetetlen, de élmény volt. Hazafelé meg kellett még állnunk a Krk-i Konzumban. hogy holnapra legyen elég nasi és miegyéb, s jött a vacsora (húsleves, krumplipüré, sült csirkemell gombás mártással salátával). Pakolás, hisz holnap korai indulás, két rövid megálló, s este már a hazai ízek várnak majd mindannyiunkat. Szép kis nap volt ez is!

Szöveg:Karikó-Tóth Tibor
Fényképezte:Niethammer Zoltán
2022.04.26
[57 db kép]


33. Erdély - 3. nap (Határtalanul)

Ma reggel nem kellett korán kelni és sietni, hiszen kilenc órakor indultunk tovább. Az elsõ megálló Medgyesen volt, ami mintegy másfél órányira van Nagyszebentõl. Húsvét hétfõ lévén a délelõtti órákban csend és nyugalom honolt a városban, csupán a nagy ortodox templomból szûrõdött ki a húsvéti istentisztelet liturgiája. Kellemes sétát tettünk ebben a jellegzetes szász városban, végig jártuk az õsi várostornyokat az Aranymívesek tornyától a Szabók bástyájáig. Megtudtuk, hogy ezeket a védõbástyákat céhek és iparosok építették és tartották fent, ezáltal biztosították a város védelmét is. Megemlékezünk az elsõ erdélyi országgyûlésrõl, amely alkalomból II. Rákóczi Ferenc elõször látogatott el Erdélybe, mint választott fejedelem. A következõ állomás Muzsna. A már 1283-ban jegyzett település központjában látható Erdély egyik legszebb evangélikus-lutheránus temploma, amely 1480-1486 között épült. Körbejártuk a templomot, majd újra buszra szálltunk. Két óra körül érkeztünk Keresdre, a Bethlen család kastélyához. A kastély jelenleg felújítás alatt van, de végig vezettek bennünket a kastély labirintusszerû termein, s érdekes történeteket tudtunk meg a több mint hétszáz éves család történetérõl. Többek között azt, hogy a reneszánsz kastély alapjait a 15. század közepén rakták le, s a Bethlen család erdélyi ága 2007-ben kapta vissza az 1948-ban államosított és jórészt lerombolt, széthordott kastélyt. 2014-ben átadták a Dévai Szent Ferenc Alapítványnak, akik elkezdték a mûemlék restaurálását. Ezután Segesvár felé vettük az utunkat, közben mindannyiunkat izgalommal töltött el, hogy riasztást kaptunk a telefonjainkra, hiszen egy szupercella közeledett, és figyelmeztettek bennünket a közelgõ viharra. Szerencsére a vihar nem ért utol bennünket, egy kiadós záporral megúsztuk. Mire Segesvárra értünk kisütött a nap, ahol elénk tárult Erdély legfestõibb középkori várnegyede, a Világörökség részét képezõ segesvári vár falain belül. A középkori utcákkal, régi házakkal borított várhegy minden oldaláról díszes tornyok és csipkézett bástyák néznek le a várhegy alatt elterülõ városra. Felmentünk a Diáklépcsõn, ami 1642-ben épült, s az akkori diákok ezen a fedett lépcsõn jártak fel az iskolába. Megszámoltuk, 175 foka van. A várfalról csodálatos panoráma nyílik a városra. Megálltunk Petõfi Sándor szobra elõtt is, ahol, néhány versét is elmondtuk közösen. Segesvárt elhagyva megálltunk a fehéregyházi csata helyszínénél, ahol az emlékmûnél megemlékeztünk Petõfi Sándorról és a hõs szabadságharcosokról. Elhagyva a szász városokat, Székelyföldre, Bögözdre érkeztünk, ahol a mai szállásunk van. Finom levessel és töltöttkáposztával vártak a háziak.

Szöveg:Dr. Mokbelné Dr. Bacsa Éva
Fényképezte:Vanó Éva
2022.04.25
[12 db kép]


34. Horvátország - 3. nap (Határtalanul)

Nem volt rövid az elõzõ éjszaka. Tehát hosszú. Akadt, akinek kissé problémát okozott a számlap leolvasása. De mindenki aludt. Valamennyit. Amúgy is a mennyiség nehezen értelmezhetõ önmagában, csak egy szám. No de elég is ennyi filozófiai eszmefuttatásból - reggel mindenki ébredt. Valahogy. Az arcok gyûröttségét pedig reméljük nem õrzik mindenféle fototechnikai eszközök. Nem õrzik! (A szerk.) Tehát, gyors reggeli után villámgyors bepakolás s a borongós idõjárás kíséretében vágtunk neki a Zágráb felé vezetõ szakasznak. Délre már ott is voltunk. Bejártuk az óváros sokféle zegét-zugát. A Képtalan-dombon kezdtük a székesegyházzal. Átsétáltunk a Felsõvárosba, ahol a Jellasics-téren lehet találgatni, kinek a szobra is áll. Igen, õ az a bizonyos Petõfi által is megénekelt "gyáva futó" a szabadságharc idejébõl. Nekünk ellen, a helyieknek nemzeti hõs. Nézõpont kérdése, ugyebár. A dombon felsétálva, sok-sok lépcsõn keresztül, a sikló mellett fellépdelve, fémtechnikai szobor, csodás panoráma és készülõ osztályképek után értünk a Szent-Márk térre (nem Velence), ahol a gyönyõrû pécsi Zsolnay majolikával díszített templom mellett áll a horvát Szábor, vagyis a parlament. Jött egy kis szabadidõ, piacolás, étkek utcája meg egy kis fagyizás. Majd újabb hosszú etap, ahol a délelõtt már Igabá által elõvarázsolt logikai kockák összerakásával délután is jobban telt az idõ. Alagutak, megálló a Dinári-hegység egyik pihenõjében, rácsodálkozás, hogy itt hideg van, majd újabb alagutak, Igabá prezentációja a gyûrt hegységek kialakulásáról, az Adria élõvilágáról meg a hegyek faunájáról, s közben egy odavetett megjegyzés, aki figyel, hamarosan felbukkan majd a tenger. Na erre ki volt az elsõ "észrevevõ"? Hát persze, hogy az elõbbi prezentáló... Jó kis ereszkedés a tengerpartra, csodás panoráma, szép nyaralók, melybõl kettõ a mi lakunk lett két éjszakára. Kéretik a sajnálkozás mellõzése! A tenger a szállásoktól legalább 42 méterre van. De lehet, hogy csak 38-ra. Persze a vacsora után (húsleves, milánói makaróni) után ki kellett sétálni, hosszas - legalább 50 lépést kitevõ szinte már maratoni távot idézõ sétával 2,5 perc alatt Annyi se vol! (A szerk.) a plázsra, ahol komoly fizikai kísérletek következtek. Tenger hõfok mérés, gravitációs és fajsúly kísérletek (egyszerûbben kavicsdobálás) s a gyönyörû lassan lenyugvó naplemente színeire való rácsodálkozás. Holnap a környék bejárása, s délután valami meglepi (ugye nem árulódott el...) Jó kis nap volt ez is.

Szöveg:Karikó-Tóth Tibor
Fényképezte:Niethammer Zoltán
2022.04.25
[44 db kép]


35. Országos Bibliai Történetmondó Verseny

"Tekintetem a hegyekre emelem: Honnan jön segítségem? Segítségem az ÚRtól jön, aki az eget és a földet alkotta." 121. zsoltár
A hegyek Isten közelségének, jelenlétének a helye. Ezért olyan bibliai igeszakaszokból készültek a gyerekek idén, melyekkel tekintetüket a hegyekre emelhetik és megtapasztalhatják Isten hatalmát és segítségét. Isten Szentlelke megáldotta a felkészülést, hiszen 25 gyermek mérhette össze tudását ezen a házi fordulón. Az alábbi minõsítések születtek:
Szabó Maja (ezüst), Csernák Sándor Balázs (bronz), Gazsi Zétény (arany), Ravasz Hanna (ezüst), Szõke András (bronz) - 1.b.
Magyar Zsófia (ezüst), Csányi Luca (arany), Dékány Gyula (arany), Török Zsombor (ezüst), Banka Eszter (ezüst), Darcsi Ábel (bronz), Horváth Lili (arany), Kovács János (ezüst), Orosz Norina (ezüst), Mihalik Nóra (ezüst), Szabó Benedek (arany), Varga Bori (arany), Bugyi Botond (arany) - 2.a
Szénási Sára (arany) - 2.b
Budai Albert (arany), Gazsi Dániel (arany) - 3.a
Kiss Borka (arany), Mayer Gábor (arany) - 3.b
Dancsó Milán (arany), Bélteki Áron (bronz) - 4.b
Iskolánkat Gazsi Zétény, Dékány Gyula, Budai Albert és Dancsó Milán képviseli az országos döntõn.
Felkészítõk: Almásiné Szaszkó Edit, Varga Emília, Nyíri Dániel, Kukoveczné Nánai Olga, Cseh Lajosné és Nagypál Julianna

Szöveg:Nyíri D.
Fényképezte:Nyíri D.
2022.04.25
[6 db kép]


36. Erdély - 2. nap (Határtalanul)

Korán reggel ébredtünk, mert 7 órakor várt ránk a bõséges reggeli. 8 órakor már mindenki útra készen s irány Torda. Elõször a Tordai Sóbányánál álltunk meg. Itt megtudtuk, hogy ezen a helyen a só kitermelése valószínûleg már a római korban kezdõdött, de a mai értelemben vett sóbányászat a 11-13. századra tehetõ, s egészen a bezárásig (1932) virágzó iparág volt. Kétórás séta várt ránk a mélyben, ahol a kristálytiszta levegõben hatalmas sófalak, vájatok és egy óriási terem fogadott bennünket. A sóbánya ma már egy valóságos pihenõhely, mindenféle játékok, mini vidámpark, játszótér és sportpályák stb. kínálnak felhõtlen szórakozási lehetõséget. A kételkedõk meg is nyalták a sót, bizonyítva, hogy valódi. Nagy élményt jelentett az üveglift, amely a szintek között szállított bennünket. Délben indultunk tovább a Tordai-hasadékhoz. A hatalmas mészkõhasadék a Torockói-hegységben, nem messze Torda városától található. Itt egy hosszú sétát tettünk a patak melletti keskeny ösvényen. Utunk végén a szálláshelyünk, Nagyszeben gyönyörû belvárosát tekintetük meg. Megtudtuk, hogy ez az impozáns szász város 2007-ben Európa Kulturális Fõvárosa volt, s erre az alkalomra újult és szépült meg a város igazán. A gótikus stílusban épült Evangélikus székesegyházat belülrõl is megcsodáltuk, s bejártuk a város festõi tereit és utcáit. Eddigi utunk során irigyelve állapítottuk meg, hogy az itt élõ emberek bizonyára nagyon vigyáznak a környezetükre, szemetet elvétve láthattunk a városokban és a turista látványosságok helyszínén.

Szöveg:DR. Mokbelné Dr. Bacsa Éva
Fényképezte:Vanó Éva
2022.04.24
[30 db kép]


37. Horvátország - 2.nap, Határtalanul

Jó kis napra virradtunk. Bõséges reggeli (virsli, fõtt tojás, sonka, lekvár, tea) után úticsomagot vételezve indultunk útra. Az elsõ megállónk a délszláv háborúkban szomorú hírnevet szerzett Vukovár volt. Itt a kórház alagsorában berendezett háborús múzeumot néztük meg. Döbbenetes volt felidézni, hogy milyen körülmények között is végezték hõsies munkájukat az akkori orvos személyzet tagjai. Ezután a város víztornyához mentünk, ahol 190 lépcsõt legyõzve jutottunk a különleges módon a háború sérüléseinek egy részét meghagyó, más részeit jelzõ torony elsõ szintjén rendezett kiállításra majd fémfolyosón a torony tetején kialakított lépcsõzetes kilátóba. Pazar kilátás Dunára és a sokat szenvedett, de szépen megújult városra. A busz ezután a Kaufland elõtt landolt, ahol az úticsomagok kiosztása után a bolt nevéhez híven vásárlás vette kezdetét. Természetesen szigorúan matematika és szövegértés illetve idegen nyelvi kompetencia gyakorlása céljából. (mennyit is ér egy kuna, milyen csokit rejt a csomagolás vagy milyen ízesítésû a horvát nyelvû chips.) Aztán nekiindultunk Horvátország északi részének legkeletibb nyúlványa felé, egész a szerb határig jutva. Jött Újlak városa, ahol elsõként a Kapisztrán Szent János ereklyéjét is rejtõ templomba mentünk. Itt vasárnap lévén elénekeltük a Vezess Jézusunk éneket és közösen adtunk hálát az Úri Imádság elmondásával. Gyönyörû volt a panoráma, a túlparton már Szerbia, Bácskapalánk. Kissé cseperegni kezdett az esõ, de ez sem vette kedvünket attól, hogy megnézzük az Újlaki kastélyt és a romokra mászva újra gyönyörködjünk a tájképben. Mivel fel sem vettük, az esõ sem próbálkozott ekkor többet. A busz elindult, s vele együtt az esõ is. Változatos volt. Az esõ. A busz inkább már kétnaposan megszokott. De vissza az esõre, merthogy idõnként szakadt, máskor meg csak nagyon esett. Jól is esett, merthogy mi a buszban néztük a változatos kavargó felhõket. Aztán mivel újabb uticél jött, az esõ udvariasan ahogy jött, el is ment. Mi is. De mi Ovcsarára, ahol fejet hajtottunk az ártatlanul lemészárolt horvát emberek (kórházban dolgozók, s az ott összegyûlt menekültek, akikkel a szerb csapatok végeztek orvul, megszegve ígéretüket idehurcolva õket a szem elõl rejtett majorságba) emléke elõtt. S az emberiség nem tanult ebbõl, bõ húsz évvel az itteni események után ugyanez történik tõlünk keletre, ugyanolyan hamis ideológiába csomagolva irtják a civileket. Haladtunk tovább s a korábban türelmesen elhúzódó esõ olyan felhõszakadást produkált, hogy út és táj nem maradt szárazon. Majd mivel a mai utolsó célpontunk Szentlászló következett, kaptunk egy gyönyörû szivárványt, majd ismét hirtelen abbamaradó esõt. Gyorsan kiderülõ ég alatt, vizes aszfalton álltunk büszkén a bátor magyar falu egykori lakói elõtt fejet hajtva, akik templomuk porig rombolásával és életüket áldozva álltak ki a horvát hazafiak honvédõ harcai mellett. A gonosz rendszer már a múlté, a templom pedig egykori pompájában épült újjá közös országhatárokon átívelõ összefogással. Eszéken még meg kellett állnunk kipróbálni milyen is a hûtéstechnológia. Vagyis elmentünk fagyizni. Jelentem jó és finom. Mármint a fagyi. A hûtéssel meg nem is volt gond. Jött a vacsora rántott husi és rizs formátumban, majd egy kis közös játék. Lassan takarodó, pakolás, hisz holnap irány Zágráb, estére meg vár minket a tenger…

Szöveg:Karikó-Tóth Tibor
Fényképezte:Niethammer Zoltán
2022.04.24
[46 db kép]


38. Erdély - 1. nap (Határtalanul)

"Szászföld a magyar történelem tükrében" 1.nap Végre elmúlt a veszélyhelyzet, lezárás, utazási korlátozás, és nagy örömünkre újra elindulhattak a Határtalanul kirándulások. Április 23-án reggel fél hétkor két busz várta a Kiss Bálint Református Általános Iskola diákjait, hogy elvigye õket az általuk választott határon túli területekre, a történelmi Magyarország csodálatos vidékeire, jeles emlékhelyeire. A hetedik évfolyam ezen a napon negyven fõvel Erdélybe, pontosabban Szászfölre indult. Mindenki nagy izgalommal és idõben érkezett az indulás helyszínére, a buszunk 7 órakor már ki is gördült, s a nagylaki határátkelõ felé vette az útját. Megismerkedtünk az idegenvezetõnkkel, Szelei Menyhérttel, aki útközben sok érdekes dolgot mesélt történelmünkrõl s a vidék földrajzáról. A határátkelõnél rövid várakozás után átjutva közel négyszáz kilométeres út várt ránk az elsõ szálláshelyünkig, Nagyszebenig. Arad és Temesvár érintésével érkeztünk meg a gyönyörû hegyek ölelte Erdélyországba, s folytattuk utunkat Marosillyébe, Bethlen Gábor, erdélyi fejedelme szülõházához. Itt a helyi idegenvezetõ mutatta be a Bethlen Házat, elmesélve a Bethlen család történetét s Bethlen Gábor történelmi nagyságát, szerepét. Marosillye egykori várkastélyából napjainkra már csak egy 15 x 15 méteres palotaszárny maradt fenn. Az egy emeletes, alsó szintjén lõrésekkel védelmezett, felül reneszánsz ikerablakokkal ellátott épület jeles képviselõje a XVI. századi fõnemesi szállásoknak, amit az elengedhetetlenül szükséges védelmi berendezések mellett már az igényesebb és kényelmesebb lakhatási körülmények jellemeztek. A Bethlen Ház, egyike azon dél-erdélyi mûemlék épületeknek, amelyet Böjte Csaba ferences szerzetes Szent Ferenc Alapítványa mentett meg, így vált szimbólumává az itt élõ szórvány magyarságnak. Ezután utunk Dévára vezetett. A Maros folyó kanyargó folyását többször is átszelve érkeztünk meg Déva vára alá, ahol buszunkat leparkolva gyalog hódítottuk meg "magos Déva várát". A Dévát uraló várhegy vulkanikus oromzatán magasodnak a legendás vár romjaiból, a közelmúltban újjászületett falak. A meredek kaptatót és a sok-sok lépcsõt megmászva a várfalakról gyönyörû panoráma tárult elénk. Innét tovább vezetett az utunk Nagyszebenbe, ahol a Dracula Panzióban finom vacsora és kellemes szállás várt ránk.

Szöveg:Dr. Mokbelné Dr. Bacsa Éva
Fényképezte:Vanó Éva
2022.04.23
[14 db kép]


39. Horvátország - 1. nap (Határtalanul)

Kellemesen borongós idõjárásban, de cseppet sem ilyen hangulatban vágtunk neki a horvátországi kalandnak. Meglepõen csendes volt a busz, szinte a határig észrevehetetlen volt a társaság. Fõleg a hangereje. Pakson megtekintettük a Tesco szaniterfelhozatalát,rendben találtuk, Gyorsan a határra értünk, ahol libasorban egyesével igazolványt egyik majd másik ablakon beadogatva gyalogosan keltünk át a határon. Hiába no, mostanság ilyenek az idõk, amik errefelé járnak. Az elsõ megállónk Várdarócon volt, ahol egy életvidám nyugdíjas tanítónéni mesélt a bácskai magyarokról, az egykori iskoláról, s a falu hagyományairól.Megtudtuk, hogy bizony itt nem annyira jó kakasnak lenni, fõleg, ha az illetõ valódi. Ugyanis farsang végén lehetséges egy jól irányzott kupánvágás. De ma védjük meg a bálnákat felkiáltással az állatvédõk már csak gumírozott vagy plüss kakasnak engedélyzik a kólintás eljárásán való általesést. De az élmény így sem kevesebb. Nagy buli, igazi népi hepaj, szóval érdemes ide visszajönni akkor , amikor ez valódiban zajlik. Mohácson busót nézni, aztán átugrani ide meg kakasozni... Mentünk is tovább s jött a Kopácsi-rét. Megtudtuk a nemzeti park különleges állatvilágának titkait. Mekkora a réti sas fesztávolsága, mi az az aranysakál, mennyit eszik a kárókatona (ami nem is katona, hanem madár) és a rekordharcsa mérete. Kellemes napsütésben sétáltunk a vízivilág fapallós ösvényein és a gáton. Következett Eszék, s egy séta a hangulatos régi városrészben, majd egy rácsodálkozás a folyópartról elénktáruló egykori várfallal dúsított kilátásra. Szép város, meg kell hagyni. Mi már azt is tudjuk mit keres a piros kis fityó a tankon. Legalábbis szoborügyileg. Jöhet a Yotube s a videó fico red car tank. Délszláv háborús mementó. S ha már mementó - következett Kiskõszeg, ami igen messze esik Kõszegtõl, hisz itt a horvát-szerb határon található. A partizánlány szobrától csodás kilátás tárult elénk a folyó két partján két országra pillantással. Itt maradtak ötágú csillagos szobrok, de valaki azért aktuálként szép nagy ukrán zászlót pingált a talapzatra. Ez van kérem. Ekkora már kellõen fáradtan, s a pihentségi szinttel ellentétes jelentõs hangerõvel érkeztünk a szállásra. Szobafoglalás, majd vacsora - pörkölt tésztával és savanyúsággal.Egy kis esti foci, kisebb pánik az alig térerõ miatt, pakolás és már itt is a nap vége. Coming soon mondjuk holnap...

Szöveg:Karikó-Tóth Tibor
Fényképezte:Niethammer Zoltán
2022.04.23
[139 db kép]


40. Labdarúgó diákolimpia I. korcsoport

Április 21-én került megrendezésre a labdarúgó diákolimpia I. korcsoportos (1-2. osztály) városi fordulója, ahol iskolánk csapata mindent beleadva a képzeletbeli dobogó második fokára léphetett fel és ezzel ezüst érmet szerzett. A csapat tagjai: Drahota-Szabó Nándor, Gazsi Zétény, Kovács János, Vincze Vajk, Kovács Zente, Gazsi Dániel, Csendes Dávid, Bugyi Botond Gratulálunk a fiúknak, igazi csapatmunka volt!

Szöveg:Szöllõsi-Lukács Adrienn
Fényképezte:Szöllõsi-Lukács Adrienn
2022.04.22
[1 db kép]


41. Tudásvásár - rajz terem, +infografika 8.b

Közös festés a rajz teremben. Egy-egy kavicsot festett meg egy-egy gyerek, majd helyet cseréltek. Infografika - a résztvevõk magassága a Tudásvásáron 8.b projekt

Szöveg:Repa Aranka
Fényképezte:Repa Aranka
2022.04.22
[8 db kép]


42. Tudásvásár 2022

 


Fényképezte:Niethammer Zoltán
2022.04.22
[96 db kép]


43. Sikeres volt a véradás

Köszönjük mindenkinek, aki részt vett a mai Kiss Bálintos véradáson! 18-an nyújtották a karjukat, hogy önzetlenül segítsenek másokon. Köszönet a vérközpont munkatársainak és az iskola dolgozóinak, akik lehetové tették a karitatív akció megvalósulását! A Vöröskereszt által felajánlott torát a legtöbb szülõt, hozzátartozót megmozgató 1.b osztály kapja majd meg! Köszönjük a felajánlást! Nagyon büszkék vagyunk kollégáinkra, akik példát mutatva maguk is vállalták a véradást!

Szöveg:Karikó-Tóth Tibor
Fényképezte:Vöröskereszt
2022.04.20
[15 db kép]


44. Városi Labdarúgó diákolimpia

Tavasszal kezdõdik a városi labdarúgó diákolimpia, mélyen iskolánk csapatai is jól szerepeltek. A 2. korcsoportos (3-4.osztályosok) csapatunk 4 csapatból a 2. helyen végzett. A 7-8-os korosztály a 6. helyet szerezte meg. Az 3. korcsoport (5-6. osztályosok)kiváló játékkal a 2. helyen végeztek, ezáltal tovabbjutva megyei elõdöntõbe. Ennek idõpontja április 21. csütörtök, Csongrád. Gratulálunk és sok sikert a csapatnak!

Szöveg:Dósai-Molnár Szilvia
Fényképezte:Dósai-Molnár Szilvia
2022.04.13
[2 db kép]


45. IV. Nyuszi futás

Április 12-én gyönyörû idõben futhattak alsós tanulóink az immáron 4. alkalommal megrendezett Nyuszi futáson. Zenés bemelegítés után elõször az 1. osztályos fiúk startoltak el, majd a lányok és így tovább. Minden gyermek sikeresen teljesítette a 630 m-es Kurca kört. Remek volt a hangulat, az eredményhirdetés is remekül sikerült, ahol az elsõ három helyezett érmet, a 4,5,6. helyezett oklevél jutalomban részesült. Mindenki kapott csoki tojást a táv teljesítésére és az elégetett kalóriák pótlására. Eredmények: 1. osztályos fiúk: 1. Kósa Zalán 2. Bakó Zalán 3. Fejes Barnabás 4. Kovács Bence 5. Nagy Zoltán Levente 6. Kun Álmos József 1. osztályos lányok : 1. Hars Zora 2. Gránicz Lilla 3. Ravasz Hanna 4. Pataki Vera 5. Szabó Maja 6. Kukovecz Kata 2. osztályos fiúk : 1. Kovács Zente 2. Csendes Dávid 3. Kovács János 4. Szabados Konrád 5. Sipos Ábel 6. Vincze Vajk 2. osztályos lányok : 1.Horváth Lili Szonja 2. Gráczer Dorka 3. Kiss Emma 4. Mészáros Kincsõ 5. Várja Bori 6. Holman Petra 3. osztályos fiúk: 1. Csendes Ádám 2. Budai Albert 3. Gazsi Dániel 4. Kozák Vince 5. Csáki Dominik Valter 6. Mészáros Medox 3. osztályos lányok: 1. Varga Laura 2.Végh Hanna Andrea 3. Szarvas Csenge Kincsõ 4. Kardos Emma Lili 5. Varga Anna 6. Sipos Gréta 4. osztályos fiúk: 1. Patyi Armand 2. Gyevi-Szabó Noel 3. Mayer Bence 4. Körmendi Koppány 5. Hars Zétény 6. Molnár-Farkas Szabolcs 4. osztályos lányok 1.Schaffer Petra 2. Tarján Mira 3. Buleca Dorka 4. Katona-Kis Dorka 5. Petõ Freja 6. Kérdõ Lia

Szöveg:Dósai-Molnár Szilvia
Fényképezte:Dósai-Molnár Szilvia
2022.04.13
[16 db kép]


46. A víz világnapja - 2.a

A Víz világnapja alkalmából a 2.a osztályosok projektjébõl nyílt egy kis iskolai kiállítás.

Szöveg:Karikó-Tóth Tibor
Fényképezte:Szõllõsi-Lukács Adrienn - Varga Emília
2022.03.22
[11 db kép]


47. Cirkuszlátogatás

Iskolánk hatodik évfolyamos diákjaival a Lázár Ervin program keretében a Fõvárosi Nagycirkuszba látogattunk el, ahol egy igen magas színvonalú, izgalmakkal fûszerezett elõadást láthattunk.

Szöveg:Pólya S.
Fényképezte:Pólya S.
2022.03.03
[16 db kép]


48. Túra a RÉM-szakadékba

Ezen a szombaton a Pilis egyik rejtelmes völgyét a Salabasina-árkot jártuk végig. Örökre emlékezetes, kalandokban gazdag túra volt.

Szöveg:Pólya S.
Fényképezte:Pólya S.
2022.02.15
[10 db kép]


49. Korcsolyázás 6. a-b

Kellemes napindító foglalkozás a jégpályán...

Szöveg:Pólya S.
Fényképezte:Pólya S.
2022.02.10
[2 db kép]


We use cookies

We use cookies on our website. Some of them are essential for the operation of the site, while others help us to improve this site and the user experience (tracking cookies). You can decide for yourself whether you want to allow cookies or not. Please note that if you reject them, you may not be able to use all the functionalities of the site.