i0 naplo  motto3  i0 server  i0 face  i0 youtube 

 
 
"Az ÚR az én pásztorom, nem szûkölködöm." (Zsolt 23,1)

111 mappában 2493 kép talalható.


1. Adventi délután a bölcsiben - Süni csoport

Meghitt, ünnepi hangulatban telt a Süni csoportban az elsõ adventi családi délután. December 20-án a szülõket a gyermekekkel együtt vártuk a feldíszített tornatermünkben. A családokat közös mézeskalács sütésre hívtuk meg, ahol elkészíthették együtt a saját mézeskalácsaikat. Amíg a mézeskalácsok sültek, ölbeli játékokkal, hintáztatókkal, hangszeres játékokkal karácsonyi hangulatot teremtettünk. Az est zárásaként a kisgyermeknevelõk átnyújtották a gyermekeknek és a szülõknek a kézzel készített ajándékaikat, majd egy szeretetvendégséggel zárult az adventi délután.

Szöveg: Csendes-Merza Ágnes
Fényképezte: Frank Fanni
2023.12.21
[13 db kép]


2. Karácsonyi ünnepség a Bölcsõdében

A Talentum Református Bölcsõde Kiscsillag csoportjában december 19-én karácsonyi ünnepséget tartottunk. A gyerekek sárga kiskötényben nyújtották, alakították a mézeskalács tésztáját édesanyjukkal, édesapjukkal, testvérükkel. Ezt követõen ölbeli játékokat játszottunk, és zenére ejtõernyõvel tevékenykedtünk. A Nagykarácsony éjszakáján címû dalt hangszerekkel kísértük miközben mécsest gyújtva meghitt hangulatot varázsoltunk. "Békességet, boldogságot, csengõszót és gyertyalángot! Ajándékot, szeretetet, s mindent, ami fontos nektek. Áldás szálljon minden házra, varázslatos karácsonyt kívánva!" Békés, Boldog Karácsonyi Ünnepeket és Boldog Új Évet Kívánunk!

Szöveg: Csendes-Merza Ágnes és Csepregi Erika
Fényképezte: Frank Fanni
2023.12.20
[18 db kép]


3. Adventi kézmûves délután az óvodában

A Talentum Református Óvodában Adventi kézmûves délutánt tartottak a szülõkkel közösen. A Napsugár csoport ünnepi mûsorával kezdõdött a rendezvény, majd ezt követõen lehetett karácsonyfadíszt, és szalvéta tartót készíteni. Nagyon népszerû volt a mézeskalács díszítés is. A délutánt közös csillagszórózással zárták az udvaron.

Szöveg: Szénásiné Csarmaz Márta
Fényképezte: Szénásiné Csarmaz Márta
2023.12.19
[9 db kép]


4. Tanári kemenceklub

December 15-én adventi sütögetésre gyûlt össze a Tanári kemenceklub lelkes csapata. Ibolyától megtudhattuk, hogyan kell egy tésztából négyféle süteményt készíteni.Pizzás csiga, kolbászos pogácsa, virslis malacka és sajtos kifli varázsolódott a szorgos kezek nyomán, s hamarosan nem a Mentzhol Hotel és nem fényárban úszás, hanem helyette a pincében fenséges illatok úszása forgott fenn. A jól végzett munka és a lassacskán elbúcsúzó év kapcsán az elkészült csemegék közös elfogyasztása és egy kis újévre szóló koccintás (kölyökpezsgõileg) zárta a jól sikerült alkalmat. Köszönjük Csó Jánosné Ibolya ötleteit, türelmét és szakszerû tanácsait. Folytatása következik, de már csak jövõre. BUÉK!

Szöveg: Karikó-Tóth Tibor
Fényképezte: Gera Renáta
2023.12.18
[28 db kép]


5. 4. helyezés a megyei futsal labdarúgó diákolimpán

December 14-én Kisteleken került megrendezésre a megyei futsal labdarúgó diákolimpia 8 csapat részvételével.A csarnok szuper volt,habár kissé meleg volt benn.A sorsolás számunkra kedvezõ volt,mert a mi körzetünkbõl két szentesi csapat jutott tovább,mi B csoportba kerültünk,ami talán "könnyebb"volt,mint az A csoporté.Két 4-es csoport volt,20 perces mérkõzéseket játszottunk.Izgalmas mérkõzések voltak,végül csoport másoddiként kerültünk ki. Csoport eredmények: Kiss Bálint-Csongrád 7:0 (Bárkai 2 ,Ökrös Á. 2, Horváth N. 2 ,Ökrös Z. 1,) Kiss Bálint -Mórahalom 3:4 (Ökrös Á.1,Bárkai R. 1,Ökrös Z. 1.) Kiss Bálint -Kistelek 2:0 (Bárkai R. 1,Horváth N. 1.). Ezt követõen jött a helyosztó: Kiss Bálint-Kossuth Lajos (Szeged)1:3 (Ökrös Z. 1) Végül a 3-4. helyért játszottunk a végén.Ekkorra már azért mentálisan és fizikálisan is fáradtak voltak a gyerekek.A bronz meccset Mórahalom ellen játszottuk,ahol végül 4:0-ra kikaptunk,így a 4. helyen zártunk a megyei tornán.Abszolút elégedettek lehetünk ezzel az eredménnyel,azt gondolom,a gyerekek szívvel-lélekkel küzdöttek. Csapattagok:Müller Flórián (6.a),Ökrös Ádám (6.a),Mayer Bence (6.a),Törõcsik Zoltán (6.a),Bárkai Roland (7.a),Ökrös Zénó (8.a),Horváth Noel (8.a). Gratulálunk a csapatnak!Köszönjük az edzõk munkáját!

Szöveg: Dósai-Molnár Szilvia
Fényképezte: Dósai-Molnár Szilvia
2023.12.15
[4 db kép]


6. Sulivívó Diákolimpia Országos Dönt

2023 december 14. napján került megrendezésre Budapesten a BOK Sportcsarnokban a Sulivívó Diákolimpia Országos Döntõje.Iskolánk tanulója, Hars Zétény (6.a) tõr fegyvernemben, III.korcsoportban mérte össze tudását az országos versenyen.A csoportköröket veretlenül zárta, 5 gyõzelemmel, 25:2 tusaránnyal.Ezzel az összesítésben elsõ helyen kezdte az egynes kieséses szakaszt a 46 versenyzõ közül, így bejutva a legjobb 32 közé.Ezután sikerült továbbjutni a legjobb 16, majd 8 közé.Végül eddigi legjobb eredményeként az országos 5.helyet szerezte meg. Szeretettel gratulálunk Zétinek! Edzõjének, Donka Gábornak köszönjük a felkészítést!

Szöveg: Szõcs-Józsa Adrienn (édesanya)
Fényképezte: Szõcs-Józsa Adrienn (édesanya)
2023.12.15
[3 db kép]


7. Karácsonyi dekoráció az iskolában

Az advent az elcsendesedés, a karácsonyra készülõdés ideje. Ilyenkor ünnepi díszbe öltöztetjük a bennünket körbevevõ világot. Mi is így tettünk az iskolában. Bár a fõbejárat elõtti parkolót elcsúfító, zajos, otromba tákolmány nem segíti a készülõdésünket, de a tanítók, tanárok, gyerekek megtették, ami tõlük telik. Fogadják szeretettel kis összeállításunkat!

Szöveg: Karikó-Tóth Tibor
Fényképezte: Karikó-Tóth Tibor
2023.12.15
[44 db kép]


8. Karácsonyvárás az Óvodában

Közös karácsonyvárást tartottak a Talentum Református Óvodában. A Katica és a Napsugár csoport apró kezecskéi díszítették fel a fenyõfát az aulában. Közös énekléssel, verseléssel hangolódtak az egyik legszebb Ünnepre, a Karacsonyra! Mire a gyerekek elkészültek a fa feldíszítésével, addigra a csoportokban valami történt! Ajándékokat hozott a Jézuska, amivel már azonnal játszhattak is a gyerekek!

Szöveg: Szénásiné Csarmaz Márta
Fényképezte: Szénásiné Csarmaz Márta
2023.12.14
[10 db kép]


9. Városi úszódiákolimpia

A szentesi uszodában rendezték meg a városi úszódiákolimpiát,ahol alsó tagozatos diákok képviselték iskolánkat.A verseny felsõsöknél csak "B" kategóriás volt,így igazolt úszók nem indulhattak. 50 m-es gyors,mell,hátúszás versenyszámokban mérték össze erejüket az úszópalánták,illetve 4x50 m-es gyors váltók voltak. Tanulóink is értek el szép eredményeket.Az 1. és 2. helyezettek továbbjutottak a megyei döntõre is. Eredmények: Kanfi-Horváth Sarolta (2.a) 50 m gyors 3.,50 m mell 2. helyezés. Várdai Béla Boldizsár (3.b) 50 m gyors 3.,50 m hátúszás 2. helyezés. Hegedûs Balázs (5. b) 50 m mellúszás 2. helyezés. 4x50 m gyors mix váltó 2. helyezés.Csapattagok:Mészáros Kincsõ (4.b),Orosz Norina Réka (4.a),Kósa Zalán (3.a),Várdai Béla Boldizsár (3.b). 50 m gyorsot úszott Lantos Nimród Ámon (3.b),és Varga Norbert (2.a) ,akik remekül helytálltak a versenyen. Gatulalunk a versenyzõknek! Edzõknek köszönjük a felkészítést! Hajrá KissBések a megyei versenyen!

Szöveg: Dósai-Molnár Szilvia
Fényképezte: Dósai-Molnár Szilvia
2023.12.12
[13 db kép]


10. Itt járt a Mikulás

December 6-án nálunk járt a Mikulás. Az alsós osztályok dallal, tánccal, verssel köszöntötték. Hálásan fogadták a tõle kapott édességet, ajándékot. Úgy tûnik, mindenki jó gyermek volt, hisz "megúszta" virgács nélkül ezt a találkozást!!! Várjuk jövõre is!

Szöveg: Almásiné Szaszkó Edit
Fényképezte: Forrainé G. Sz. Julianna
2023.12.11
[29 db kép]


11. Süni csoport - Mikulás

2023.12.06-án megérkezett a Mikulás a Süni csoportba. A gyermekek reggel örömmel mutatták meg a szebbnél szebb ünnepi ruhájukat. A délelõtt folyamán énekekkel, mondókákkal vártuk a Mikulást. A Süni és a Kiscsillag csoport kisgyermeknevelõi bábokkal elõadták a "Télapó kesztyûje" c. mesét, ahol a gyerekek már izgatottan várták a Mikulást. A mese végén bekopogtatott az ajtón a télapó. Két hatalmas puttonnyal érkezett, ami tele volt sok-sok ajándékkal. A gyermekek nagy mosollyal az arcukon fogadták és integettek a Mikulásnak. Miután elköszönt a Mikulás, a gyerekek elkezdték kibontani az ajándékokat. A hatalmas zsák rengeteg játékot és mikulás csomagot rejtegetett.

Szöveg: Frank Fanni
Fényképezte: Frank Fanni
2023.12.07
[4 db kép]


12. Kiscsillag csoport - Mikulás

December 06-án délelõtt megérkezett a Kiscsillag csoportba Lappföldrõl a Mikulás. A gyerekek csodálkozva nézték hosszú, fehér szakállát, piros ruháját. Mindenkinek hozott egy kis manót, egy-egy csomagot, valamint a csoportnak közös játékokat - képeskönyveket, pötyiket, fodrászos kellékeket! Köszönjük Mikulás bácsi!

Szöveg: Csepregi Erika
Fényképezte: Csendes-Merza Ágnes
2023.12.07
[4 db kép]


13. Mikulás a Talentum Református Óvodaban

Elérkezett a várva várt nap, megjött a Mikulás! Hosszú útról érkezett, a Katica csoport és a Napsugár csoport várta Õt verssel, énekkel, kedvességgel, szeretettel, finom süteménnyel és teával! A Mikulás megpihent, és boldogan hallgatta a gyermekeket! Sok - sok finomsággal készült a kicsiknek, és mivel csak is jó gyerekek járnak az Óvodába, bizony virgácsot nem hozott.

Szöveg: Szénásiné Csarmaz Márta
Fényképezte: Szénásiné Csarmaz Márta
2023.12.07
[11 db kép]


14. Mikulásvárás a Katica csoportban

A Talentum Óvoda Katica csoportjában a Mikulás érkezését várták. Erre a tematikára épült fel minden tevékenység, mese, ének, mozgás, szabad játéktevékenység.

Szöveg: Szénásiné Csarmaz Márta
Fényképezte: Szénásiné Csarmaz Márta
2023.12.06
[11 db kép]


15. Komplex Természettudományos Tanulókísérleti Verseny 2023

A Csongrádi TErmészetTUDOmányos Diáklaboratórium versenyt hirdetett a természettudományok iránt érdeklõdõ nyolcadikos diákok számára. A 4 fõs csapatok tagjai biológia, fizika és kémia tantárgyakhoz kapcsolódó tanulókísérleti megfigyeléseket, hagyományos és számítógépes méréseket végeztek a versenyen. Szükség volt a tanultak alkalmazására, kreativitásra és problémamegoldó képességre egyaránt. Sokféle laboratóriumi eszközt használtak, leírás alapján tanulókísérleteket, méréseket végeztek, majd jegyzõkönyvben rögzítették tapasztalataikat. Néhány gondolat a versenyfeladatokról a szaktanároktól: Szabó László tanár úr A fizika feladat egy ismeretlen folyadék sûrûségének a meghatározása volt, amelyet két módszerrel kellett elvégezni. Elsõként a csapatok a méréshez nem használhattak sem mérleget, sem mérõhengert, Arkhimédész törvényének felhasználásával tudták a diákok ezt a mérést teljesíteni. Másodjára, ellenõrzésként a klasszikus sûrûségmérést is elvégezték a diákok. Az ismeretlen folyadék tömény cukoroldat volt. Tábori Leventéné tanárnõ: A biológia versenyfeladat a növények és állatok ismeretén alapult. Többféle feladvány várt a diákokra: mohát, zuzmót felismerni, növényi szerveket beazonosítani, növényi levélkivonatot szétszedni alkotórészekre és állati váz anyagát meghatározni. Gilicze Tamás tanár úr A modern szenzoros méréstechnikát egy hétköznapi szituáció megfejtéséhez kellett felhasználniuk a versenyzõknek: forró kávénkba éppen tejet készülünk önteni, amikor megcsörren a telefonunk. A kávét csak a kb. 3 perces beszélgetés befejeztével tudjuk elfogyasztani. Tételezzük fel, hogy a tej éppen szobahõmérsékletû. Vajon mikor marad melegebb a tejjel ízesített kávénk? Ha a telefoncsörgéskor már beleöntjük a tejet, és 3 perc múlva fogyasztjuk, vagy ha a telefonbeszélgetés 3 perce alatt külön csészében várakozik a kávé és a tej, majd beszélgetés befejeztével öntjük hozzá a tejet és fogyasztjuk a kávét? A választ a számítógépes mérési adatgyûjtés módszerével kapták meg a diákok. Tábori Levente tanár úr: Egy ismeretlen porkeveréket kellett a versenyzõknek beazonosítani. Annyit elárultunk, hogy két összetevõbõl áll, és megneveztük a lehetséges négy anyagot, amelyek belekerülhettek a porkeverékbe. Az ajánlott kísérletek elvégzésével és egy kis kreativitással be lehetett azonosítani a porrá õrölt anyagokat. Értékeltük az elvégzett kísérletek dokumentálását is. A versenyben 4. helyezést ért el iskolánk csapata: Kémikusok(k) (68 pont) A Kiss Bálint Református Általános Iskola csapatának tagjai: Holman Patrik, Nagy Bátor András, Szepesi Sándor Mór és Winter Balázs, Felkészítõ tanáruk: Kerekesné Török Mária. Gratulálunk minden versenyzõnek, köszönjük a felkészítõ tanárok munkáját!

Szöveg: BJG
Fényképezte: BJG
2023.12.05
[12 db kép]


16. Séta a Református Nagytemplomba

2023.11.28.-án a Talentum Református Óvoda Napsugár csoportja tett látogatást a Református Nagytemplomban. Zoli bácsi, a kántor nagy örömmel mutatta meg a gyerekeknek az gyönyörû Orgonát. És a legnagyobb öröm az volt, mikor meg is szólaltatta. A gyerekek, de még az óvó nénik is csak ámultak. Andi néni pedig sok érdekes dolgot elmondott a templomról és a templomban található tárgyakról.

Szöveg: Szénásiné Csarmaz Márta
Fényképezte: Szénásiné Csarmaz Márta
2023.11.30
[4 db kép]


17. Futsal labdarúgó diákolimpia

Az idei évtõl a labdarúgó diákolimpiákat 3 fordulóban kell megrendezni,így a futsal bajnokságot is.Iskolánk is kiállt egy csapattal,így neki vágtunk a jatékban gazdag mérkõzéseknek.9 csapat vett részt a megmérettetésen.Az elsõ két fordulót a Horváth Mihály Gimnázium udvari pályájan játszottuk. Novembert tekintve kellemes idõben rúgták a bõrt a focisták.Szünetekben még némi mókázásra is jutott azért idõ.A 3. fordulót a szegvári Forray Máté Általános Iskola tornacsarnokában játszottuk le.Óriási hangulat volt mindhárom fordulóban és nagyon izgalmas meccseket játszott csapatunk,kapusunk kivalóan védett. A döntõt a Koszta ellen játszottuk,ami nem volt egy esemény mentes meccs,de Õk rúgtak nekünk 1-vel több gólt,igy a 2. helyet szerezte meg csapatunk. Eredmények és góllövõink: HMG-Kiss Bálint 1:1 (Bárkai 1) Kiss Bálint-Szent Erzsébet 2:1( Bárkai 2) Kiss Bálint -Koszta 0:0 Kiss Bálint -Deák 5:3 (Bárkai 1,Ökrös Z. 3,Müller 1.) Kiss Bálint -Klauzál 4:0 (Bárkai 3,Horváth 1) Kiss Bálint-Nagymágocs 3:0 (nem jelentek meg a mérkõzésen) Kiss Bálint-Szegvár 3:0 (Ökrös Z. 2,Bárkai 1) Kiss Bálint:Fábián 4:2 (Ökrös Á.1,Ökrös Z. 1,Horváth 1,Bárkai 1) Elõdöntõ : Kiss Bálint-Szegvár 2:0 (Bárkai 2) Döntõ: Kiss Bálint-Koszta 2:1 (Bárkai 1) Csapattagok:Törõcsik Zoltan,Mayer Bence (kapus),Müller Flórián,Ökrös Ádám,Bárkai Roland,Ökrös Zénó,Horvath Noel László) A futsal csapatunk 2. helyezettként tovább jutott a megyei döntõbe, mely december 14-én Kisteleken kerül megrendezésre. Gratulálunk a csapatnak,sok sikert kívánunk a megyei döntõhöz!

Szöveg: Dósai-Molnár Szilvia
Fényképezte: Dósai-Molnár Szilvia
2023.11.24
[5 db kép]


18. Egyházi Népének Verseny

Énekeljetek az Úrnak, áldjátok nevét, hirdessétek napról napra szabadítását! Zsolt. 96,2. November 22-én szerdán rendeztük meg iskolánkban a XIV. Egyházi Népénekversenyt, melyet az általános és középiskolák részére 3 korcsoportban, szólóének és 2 fõs páros éneklés kategóriában hirdettünk meg. Iskolánk diákjainak zenés elõadása nyiotta meg az alkalmat. Szabó-Rácz Vera intézményi lelkész a talentumok példázatról szóló áhítata, igazgató úr köszöntõje, majd Farkas Márta fõszervezõ technikai információját követõen következett a megmérettetés. A szép számban megjelent versenyzõk színvonalas, komoly produkciókkal állították sokszor nehéz döntés elé a zsüritagokat. A verseny közös énekléssel zárult, majd az eredményhirdetés kapcsán mindhárom zsüripáros megosztotta a versenyzõkkel, felkészítõkkel észrevételeit, tapasztalatait. Köszönjük Nagy János Tanár Úr segítségét, támogatását, a zsüritagok, a felkészítõ pedagógusok és az iskola minden közremûködõ dolgozójának munkáját! Két év múlva visszavárunk mindekit a 16. alkalomra is! Az eredmények a képösszeállítás végén láthatóak.

Szöveg: Karikó-Tóth Tibor
Fényképezte: Dimákné Sebõk Veronika
2023.11.24
[70 db kép]


19. Angol nyelvi mûfordító verseny

2023. nov. 14-én, kedden délután szervezte meg iskolánk a területi angol nyelvi mûfordító versenyt 7. és 8. osztályosok számára. A megmérettetésre szentesi iskolák diákjain kívül Csongrádról, Fábiánsebestyénrõl és Szegvárról is érkeztek. 7. évfolyamon a versenyzõknek Charlotte Bronte: Jane Eyre, míg 8. évfolyamon Agatha Christie: Gyilkosság az Orient Expresszen c. mûvének egy-egy oldalas részletét kellett 60 perc alatt lefordítani.

A versenyen az alábbi eredmények születtek:
7. évfolyam

I. hely: Bozó Honorka (Koszta József Általános Iskola, felkészítõ tanára: Hortobágyi Éva)
II. hely: Vigh Zalán (Horváth Mihály Gimnázium, felkészítõ tanára: Harkainé Drahota-Szabó Barbara)
III. hely: Czibola Vivien (Koszta József Általános Iskola, felkészítõ tanára: Hortobágyi Éva)


8. évfolyam
I. hely: Újszászi Zsófi (Csongrádi Batsányi János Gimnázium és Kollégium, felkészítõ tanára: Pataki Mónika)
II. hely: Valkai Csenge (Koszta József Általános Iskola, felkészítõ tanára: Tóthné Hlavács Mária)
A díjátadásra iskolánk dísztermében nov. 21-én került sor. A díjazottaknak és felkészítõ tanáraiknak is szívbõl gratulálunk! A hetedikeseket várjuk vissza jövõre is!

Szöveg:Berente-Dosztál Diána
Fényképezte:Berente-Dosztál Diána
2023.11.22
[3 db kép]


20. Kardoskút-Fehértói jutalomkirándulás

November 20-án az Orosháza melleti Kardoskút-Fehértó vidékére látogatott el osztályfõnökei vezetésével a 6.a osztály. Farkas Regina egy természetvédelmi rajzpályázat megnyerésével teremtette meg ezt a lehetõséget az osztály részére. Az érdekes programba családok is bekapcsolódhattak. Elsõként a Körös-Maros Nemzeti Park Kardoskúti múzumát kereste fel a csapat, s egy nagyon érdekes, interaktív kiállításon ismerkedhetett meg a puszta életével, az itt honos növény- és állatfajok és vándorlásuk során a területet útba ejtõ madarak sokszínû fajtagazdagságával. Ezt követõen a védett terület határán a Nemzeti park munkatársai segítségével távcsõvel bepillantást nyerhettek a darvak és bíbicek délutáni érkezésébe. Érdekes volt az õshonos magyar juhnyáj és igazi magyar puszta felfedezése. Még a Toldi kezdõsorai is elõkerültek, illusztrálva az Alföld jellegzetes tájképét. "Mint ha pásztortûz ég õszi éjszakákon, Messzirõl lobogva tenger pusztaságon". Lassan beesteledett, a napnyugta festette színesre az alkonyodó, majd estébe forduló égboltot. Köszönet Domokos Andreának s szervezésben nyújtott segítségéért!

Szöveg: Karikó-Tóthné Puskás Gabriella
Fényképezte: Karikó-Tóth Tibor
2023.11.21
[103 db kép]


21. Reformkor a BJG-ben

A csongrádi Batsányi János Gimnázium novemberben humán versenyre hívta a 7.-8. osztályos tanulókat. Kapcsolódva a Petõfi-évhez, a magyar történelem 1825-1849 közötti idõszakából állítottak össze feladatokat, a 4 fõs csapatok 3 állomáson válaszoltak a történelemhez és irodalomhoz kapcsolódó kérdésekre. Ezek között volt internetes kvíz, versdramatizálás, számtippelés, képfelismerés és keresztrejtvény is. Hetedikeseink, Nagy Nóra, Korcsmáros Amina, Szabó Maja és Otava Gergõ nagyszerû versenyzéssel ezüst minõsítést szereztek. Felkészítõ tanáruk: Vanó Éva.

Szöveg: Vanó Éva
Fényképezte: Vanó Éva
2023.11.21
[5 db kép]


22. Palánta Misszió

Iskolánkban nov. 13-án reggel, a 6. évfolyamosoknak rendhagyó osztályfõnöki órát tartott a Palánta Misszió. Õk a Boldogságkeresõk Ifjúsági Prevenciós Program keretében járják az országot, s olyan fontos témákat beszélnek meg interaktív módon a 10-18 éves korosztállyal, mint az önismeret, iskolai zaklatás, közösségi élet, vagy éppen a digitális világ veszélyei. A hatodikosoknak az iskolai zaklatásról tartottak elõadást. Különféle szemléltetõ játékokkal, videókkal készültek, s a tanulók és tanárok is hasznosnak tartottuk a foglalkozásukat. Gyorsan eltelt az egy óra, tervünk, hogy további témákban is visszavárjuk õket.

Szöveg:Berente-Dosztál Diána
Fényképezte:Niethammer Zoltán
2023.11.17
[13 db kép]


23. Dolgozói fogadalomtétel

2023. november 12-én, a családi vasárnap keretén belül tettek fogadalmat a Kiss Bálint Református Általános Iskola illetve a szeptemberben indult Talentum Református Óvoda és Bölcsõde idei tanévben, nevelési évben munkába állt pedagógusai, dolgozói. Az ünnepi alkalmon Szabó-Rácz Vera intézményi lelkész illetve Karikó-Tóth Tibor igazgató vezetésével elõbb a tanárok, óvodapedagógusok, kisgyermek-nevelõk majd a pedagógiai asszisztensek, dajkák, konyhai és technikai munkatársak tettek fogadalmat Isten és a gyülekezet színe elõtt. Életükre, munkájukra Isten áldását kívánjuk!

Szöveg: Karikó-Tóth Tibor
Fényképezte: Nyíri Dániel
2023.11.13
[4 db kép]


24. Márton-napi vígasság a Talentum Református Óvodában

November 8-án szeretettel várták az óvodába járó gyermekeket szüleikkel együtt egy vidám délutánra. A programok között liba lámpás és liba asztali dísz készítés mellett ügyessági játékokat is kipróbálhattak a vállalkozó kedvûek: kukorica morzsolás, kukoricacsõ torony építés, libavadászat és libafutam is volt. Természetesen a végén libás finomságok sem maradhattak el, amit az aulában kóstolhattak meg a jelenlévõk. A délután lámpás felvonulással zárult az udvaron.

Szöveg: Karikó-Tóth Tibor
Fényképezte: Karikó-Tóth Tibor és a szülõk
2023.11.10
[31 db kép]


25. Talentum Református Bölcsõde - Kiscsillag csoport

2023. november 07-én és 08-án tartottuk az elsõ szülõcsoportos beszélgetést a mini bölcsõdében a Kiscsillag és a Süni csoportban. A beszoktatás tapasztalatairól beszélgettünk velük oldott, családias légkörben. Mindenki megosztotta egymással gondolatait, mindennapi nehézségeit a témával kapcsolatban. Megmutattuk, hogy a gyermekek hogyan érezték magukat a bölcsõdei mindennapokban, milyen volt az elsõ étkezés, alvás, milyen tevékenységekben vettek részt. Közben teáztunk, ropogtatunk, és nevettünk! Köszönjük a szülõk együttmûködését, nyíltságát! Várjuk õket a következõ alkalomra! A Kiscsillag csoport mindennapjai.

Szöveg: Csendes-Merza Ágnes
Fényképezte: Csendes-Merza Ágnes
2023.11.10
[227 db kép]


26. Talentum Református Bölcsõde - Süni csoport

2023. november 06-án és 07-én az Alsó-Tisza menti Többcélú Óvodák és Mini Bölcsõdék Felgyõi Mini Bölcsõdéjében az intézményvezetõ és bölcsõdei szakmai vezetõ meghívására tapasztalatcserén vettünk részt. Az intézménylátogatás során betekintést nyertünk a bölcsõdei élet mindennapjaiba, az ott folyó szakmai munkába. Köszönjük nekik a meghívást és a kedves fogadtatást! Várjuk õket tavasszal a mi mini bölcsõdénkbe! 2023. november 07-én és 08-án tartottuk az elsõ szülõcsoportos beszélgetést a mini bölcsõdében a Kiscsillag és a Süni csoportban. A beszoktatás tapasztalatairól beszélgettünk velük oldott, családias légkörben. Mindenki megosztotta egymással gondolatait, mindennapi nehézségeit a témával kapcsolatban. Megmutattuk, hogy a gyermekek hogyan érezték magukat a bölcsõdei mindennapokban, milyen volt az elsõ étkezés, alvás, milyen tevékenységekben vettek részt. Közben teáztunk, ropogtatunk, és nevettünk! Köszönjük a szülõk együttmûködését, nyíltságát! Várjuk õket a következõ alkalomra! A Süni csoport mindennapjai képekben.

Szöveg: Csendes-Merza Ágnes
Fényképezte: Csendes-Merza Ágnes
2023.11.10
[105 db kép]


27. Õszbúcsúztató projekt 3. b módra

"Nézd csak a tájat, de szépen õszül!" /Kányádi/ Õszbúcsúztató projekt 3. b módra Az évszakról szóló szövegeket feldolgozva kutakodtunk a témában. Sokat jártunk a szabadban együtt, megfigyeltük a színeket, hangulatokat, az élõlényeket, élveztük a kellemes napsütést. Több, mint 10 kézmûves tevékenység által tanultunk eszközhasználatot, s tettük el magunknak télire az õsz kincseit. A csendesnapon meghitten érleltük a lélek áldott gyümölcseit, s helyeztük lelkünk polcára. A téli szürke hétköznapokon ezek a tartalékok válnak lélek-üdítõvé számunkra.

Szöveg:Almásiné Szaszkó Edit
Fényképezte: Forrainé Garai Szabó Julianna, Almásiné Szaszkó Edit
2023.11.06
[56 db kép]


28. Bolyai Matematika Csapatverseny

Bolyai Matematika Csapatverseny Iskolánk idén 4 csapattal vett részt az október 13-án megrendezésre kerülõ megyei szintû megmérettetésen, melyen a következõ eredmények születtek: 4. osztály: 22. hely - Macskalózok - Dékány Polett, Félegyházi-Török Zorka, Gránicz Laura, Szénási Sára 27. hely - Nagykalózok - Bugyi Botond, Gyóllai Márton, Kovács Zente, Pete Noel Felkészítõ tanár: Baranyiné Kósa Ágnes 5. osztály: 18. hely - MaTeKoSokk - Csáki Dominik, Gazsi Dániel, Sipos Gréta, Hegedûs Balázs Felkészítõ tanár: Baráthné Stefancsik Katalin 7. osztály: 35. hely - JaNóKa - Orosz Noémi Hanna, Kis-Hajdu Janka, Tokai Kata, Weisz Aletta Damajanti Felkészítõ tanár: Labádi Lajosné Eredményeikhez gratulálunk!

Szöveg: Baráthné Stefancsik Katalin
Fényképezte: Baráthné Stefancsik Katalin
2023.11.06
[9 db kép]


29. Körzeti labdarúgó diákolimpia (1.forduló)

Idéntõl 3 fordulóban kell megrendezni a futsal és labdarúgó diakolimpiát,ezért egy komplett bajnoki mérkõzést játszanak fiaink. Október 24-én zajlott le a mûfüves pályán az 1. forduló,3. és 4. korcsoportban indultak csapataink. Mindkét korcsoport 2 mérkõzést játszott a Deák Ferenc Általános Iskola és a Koszta József Általános Iskola ellen. A 3. korcsoport a Deák ellen 3:0-ra nyert .Góllövõk:Gazsi Dániel 2,Törõcsik Zoltán 1 gólt juttatott a kapuba. A Koszta ellen 2:0-ra nyert csapatunk. Góllövõk:Gazsi Dániel 1,Mészáros Nimród is 1 gólt lõtt az ellenfélnek. A 4. korcsoportnál már nem volt ilyen rózsás a helyzet,hisz csapatunk a 3. korcsoportos játékosokkal lett kiegészítve,mert csak 3 focista van a 4. korcsoportnál. A Deák ellen 0:0 lett az eredmény. Volt jó néhány helyzetünk,de a kaput nem sikerült nagyon eltalálni. A Kosztától 2:0-ra kaptunk ki.Itt azért látszott,hogy több összeszokott játékos van az ellenfél csapatánál. Tavasszal folytatódnak a mérkõzések tovább.

Szöveg: Dósai-Molnár Szilvia
Fényképezte: Dósai-Molnár Szilvia
2023.10.30
[2 db kép]


30. 4. Ovis Reformáció futás

Október 26-án délelõtt került sor a 4. Ovis Reformáció futásra a Pusztai László Sporttelep 400 m-es salakos pályáján. A 4. osztályos tanítók és tanulóik voltak segítségemre,hisz az ovis futás egyben az iskolanyitogató elsõ állomása is. Idén eddigi legnagyobb létszámmal 7 óvodából jöttek el hozzánk futni a kisgyermekek.132 fõ vett részt a futáson,ahol idén is 517 m-t futottak. A megnyitó után közös zenés bemelegítés volt.Utána elõször a kisfiúk rajtoltak el,majd aztán a leányok.Öröm volt nézni ennyi futó,mozgó kisgyermeket.Mindenki sikeresen teljesítette a távot,befutó után egy kis üdítõvel olthatták szomjukat. Az elsõ 6 helyezettet díjaztuk lányoknál és fiúknál is.Az elsõ 3 helyezett érmet,oklevelet kapott,a 4-6. helyezett pedig oklevéllel térhetett haza. A végén minden résztvevõ kisgyermek egy Kiss Bálintos jutalom karszalagot kapott ajándékba. Eredmények: Lányok: 1. Gombos Réka Adél -Rákóczi Utcai Óvoda 2. Ragács Alíz-Rákóczi Utcai Óvoda 3. Ménesi Nóra-Apponyi Téri Óvoda 4. Budai Olívia-Szent Anna Utcai Óvoda 5. Varga Olívia-Klauzál Óvoda 6. Friedl Lili-Százszorszép Óvoda Fiúk: 1. Horváth Kornél-Rákóczi Utcai Óvoda 2. Bubori Csaba-Rákóczi Utcai Óvoda 3. Vass Levente-Apponyi Téri Óvoda 4. Karikó-Tóth Bálint-Klauzál Óvoda 5. Sipka Róbert-Rákóczi Utcai Óvoda 6. Drahota-Szabó Roland-Rákóczi Utcai Óvoda A vándorkupát a helyezések alapján 1 évig a Rákóczi Utcai Óvoda õrizheti. Tanítóink Czibulya Anita-Baranyiné Kósa Ágnes és Varga Emília-Gazda Rudolf várják a gyermekeket és szüleiket a további iskolanyitogató programokra is! Köszönet az óvónéniknek,hogy általuk ilyen sok kisgyermek futhatott együtt ezen az ünnepnapon.

Szöveg: Dósai-Molnar Szilvia
Fényképezte: Árvai Zoltán, Gazda Rudolf
2023.10.30
[71 db kép]


31. Reformáció futás 2023


Fényképezte:Niethammer Zoltán
2023.10.26
[84 db kép]


32. Laborfoglalkozás a BJG-ben, 8.b

Október 20-án (pénteken) a 8.b osztály a BJG-ben töltötte a napot. Biológia, fizika és kémia órákon vehettünk részt. Különbözõ kísérleteket végeztünk, következtetéseket vontunk le, megtapasztaltuk, hogy milyen is egy labor foglalkozás a Batsányi János Gimnáziumban. Így bepillantást nyerhettünk az iskola életébe, ezzel is segítve az elõttünk álló iskolaválasztást.

Szöveg: Dimákné Sebõk Veronika
Fényképezte: Dimákné Sebõk Veronika
2023.10.24
[32 db kép]


33. Október 23-i áhítat és emlékmûsor

Október 24-én az iskola nagy létszáma miatt két megemlékezõ alkalomra került sor az 1956-os forradalom hõsei elõtt tisztelegve. A megemlékezések kezdetén a 21. zsoltár eléneklése után Szabó-Rácz Vera hirdette Isten igéjét felemelõ párhuzamot vonva Nehémiás története és az 56-os forradalom alakjai között. Az Istenhez odaforduló Imádság vagy állandó kifogás keresés közötti választás lehetõségére hívta fel a figyelmet. A közösen elmondott Úri Imádság után a 8. évfolyam diákjai mutatták be az alkalomra készített zenés összeállításukat. Felkészítõ tanáruk Farkas Márta. Az ünnepség a Himnusz közös eléneklésével kezdõdött, majd a Szózat hangjaival zárult.

Szöveg: Karikó-Tóth Tibor
Fényképezte: Szabó Rácz Vera
2023.10.24
[26 db kép]


34. Körzeti mezeifutó diákolimpia

Körzeti mezeifutó diákolimpia Október 17-én rendezték meg a körzeti mezeifutó diákolimpiát,melyre iskolánkból is népes csapat vonult ki a "Pockos" pályára.Gyönyörû napsütéses idõben lehetett róni a kialakított köröket kicsiktõl a nagyokig.A jó hangulatú versenyen több korosztályunk is ért el remek helyezéseket,minden csapatunk tovább jutott a megyei fordulóra (kivéve az 1. korcsoportot,nekik még nincs továbbjutás),mely 2024.márciusában lesz Hódmezõvásárhelyen megrendezve. Eredmények: 1 korcsoportos(1-2. osztályos) fiúk: Egyéni 1. helyezett Gazsi Ábel. 2. helyezés értek el csapatban:Ravasz Benedek, Gazsi Ábel,Bugyi Dávid,Varga Norbert,Varjú Oszkár. 1. korcsoportos (1-2.osztályos) lányok: Egyéni 1. helyezett Harkai Lilla, 3. helyezett Busi Eszter. 2. helyezést értek el csapatban:Harkai Lilla,Egri Dorina,Kanfi-Horváth Sarolta,Busi Eszter. 2. korcsoportos (3-4.osztályos) fiúk: Egyéniben 1. helyezett Faur Dávid Junior, 3. helyezett Fejes Barnabás. 2. helyezést értek el csapatban:Csendes Dávid Benjamin,Faur Dávid Junior,Fejes Barnabás,Gazsi Dániel,Kovács Zente. 2. korcsoportos (3-4. osztályos) lányok: Egyéni 3. helyezett Kiss Emma. 2. helyezést értek el csapatban:Félegyházi-Török Zorka,Gráczer Dorka,Horváth Lili Szonja,Kiss Emma,Olasz Réka. 4. korcsoportos (7-8.osztályos) fiúk: Egyéni 2. helyezett Ökrös Zénó. 2. helyezést értek el csapatban:Ökrös Zénó,Horváth Noel László,Bertus Máté,Otava Gergõ,Kiss Károly. Gratulálunk!Sok sikert a megyei fordulóhoz! Szöveg és fotó:Dósai-Molnar Szilvia

Szöveg: Dósai-Molnar Szilvia
Fényképezte: Dósai-Molnar Szilvia
2023.10.19
[14 db kép]


35. Medve Matek Go Õszi Csapatverseny eredményei

Az idei év elsõ nagy matematikaversenyén iskolánk idén is szép számmal képviseltette magát. A népes kis társaságnak 90 perc állt rendelkezésére, hogy megoldják valamennyi feladványt. Eredményeink: Koala kategória (3-4. osztály): Ezüst fokozat: Bugyi Botond, Drahota-Szabó Nándor, Holman Petra (3278 m) (Felkészítõ: Dimákné Sebõk Veronika) Medvebocs kategória (5-6. osztály): Arany fokozat: Tomcsányi Júlia, Farkas Regina, Dávid Tímea (1290 m) - Dél-Alföldi régió, 8. hely! (Felkészítõ: Niethammer Zoltán) Arany fokozat: Baráth Enikõ, Kis-Hajdu Sámuel, Kékegyi-Kovács András (2623 m) (Felkészítõ: Niethammer Zoltán) Arany fokozat: Sipos Gréta, Budai Albert, Csáki Dominik (2489 m) (Felkészítõ: Baráthné Stefancsik Katalin) Arany fokozat: Posztós Léna, Berényi Dóra, Kiss Borka (1792 m) (Felkészítõ: Baráthné Stefancsik Katalin) Bronz fokozat: Mayer Gábor, Varga Laura, Oszlánczi Mihály (2175 m) (Felkészítõ: Baráthné Stefancsik Katalin) Kismedve kategória (7-8. osztály): Arany fokozat: Tokaji Kata, Orosz Noémi Hanna, Kis-Hajdu Janka (3188 m) (Felkészítõ: Labádi Lajosné) Eredményeikhez gratulálunk!

Szöveg: Baráthné Stefancsik Katalin
Fényképezte: Baráthné Stefancsik Katalin
2023.10.16
[12 db kép]


36. Nagyszerû eredmények az országos Népmese versenyen!

A 4. a osztályból két csapat Püspökladányban versenyzett az országos Népmese napja alkalmából rendezett komplex csapatversenyen. A döntõbe való bekerülést feladatlapok és projektmunka beküldése elõzte meg. A versenyen sárréti népmeséket, valamint Benedek Elek életútját kellett nagyon jól ismerni. Mindkét csapat nagyszerû díjat 'hozott haza'. A 'Szuper négyes' csapat 1. helyezést ért el- csapat tagok: Magyar Zsófia, Rotár Tímea, Orosz Réka, Varga Bori. A 'Királyfi és a 3 tündér' csapat 5. helyezést- a csapat tagjai: Csányi Luca, Drahota-Szabó Nándor, Holman Petra, Tavaszi Bori. Köszönjük a szülõknek az utazásban és kíséretben való támogató segítségét! S.D.G.! Felkészítõ tanítójuk: Varga Emília.

Szöveg: Varga Emília
Fényképezte: Varga Emília
2023.10.09
[5 db kép]


37. A bokrosi szõlõhegyen....

Szeptemberben új tanítványunk érkezett, akik szüretre invitáltak bennünket bokrosi szõlõjükbe. Örömmel elfogadtuk. A szülõk autóval szállították az osztályt, ami különlegessé tette a napot. Forró tea fogadott bennünket, mellyel jobban csúszott az otthoni tízórai. A gyerekek megtanultak szüretelni, szõlõt darálni. Csak úgy zsongott a telek a sok csicsergõ, nevetõ gyerekzajtól. Pihenésképp lesétáltunk a Tisza partjára. Rácsodálkoztunk arra, hogy nem kell a világ végére utaznunk, ha megnyugtató természeti környezetre vágyunk. Játszottunk, énekeltünk, koszorút fontunk a szabadban. Ebédre hazai mellé frissen sütött haltöpörtõ, finom sütemények, üdítõ várt bennünket. Lazításul, még egy kis sétát tettünk a szõlõskertek között, Búcsúzáskor kis emléklapot is kaptunk a háziaktól. Élményekkel telve, vidáman, boldogan érkeztünk haza. A tanítási órákon a szürethez kapcsolódó énekekkel, szöveg -feldolgozással készültünk a témára. Az élmény feldolgozásául papír szõlõfürtöt alkottak a gyerekek, s egy közös fogalmazás is született. osztályunk 7 családja fogott össze hogy élményalapú módon foglalkozhattunk tanítványainkkal. Hálásak vagyunk nekik érte. A 3. b osztály

Szöveg: Almásiné Szaszkó Edit, Forrainé Garai Szabó Julianna
Fényképezte: Almásiné Szaszkó Edit, Forrainé Garai Szabó Julianna
2023.10.09
[56 db kép]


38. Népmese napi rajzverseny

A városi gyermekkönyvtár idén is meghirdette Benedek Elek születésnapjához kötõdõ rajzpályázatát. Jó néhány népmesét meghallgattunk és olvastunk, illetve le is rajzoltuk azokat. A beküldött közel 250 rajz közül 3. osztlyos kategóriában Szabó Júlia 1. helyezést; Gránicz Lilla 2. helyezést (3.a osztályos tanulók), Ravasz Barnabás (4.b.) 3. helyezést ért el, Rajos Hanna (3.b.) különdíjas lett. Gratulálunk Nekik! Felkészítõk: Izbékiné Csige Hajnalka, Baranyiné Kósa Ágnes és Forrainé Garai Szabó Julianna

Szöveg: Izbékiné Csige Hajnalka
Fényképezte: Forrainé Garai Szabó Julianna
2023.10.01
[1 db kép]


39. A népmese napja

Kedves Mindenki! Szeptember 28-án a két ötödik osztállyal a gyerekkönyvtárban jártunk. A népmese napja alkalmából meséket olvastak az ötödikesek. Egy ovis csoport is érdeklõdve hallgatta a történeteket. A könyvtárosok "arany almával" és hamuban sült pogácsával bocsájtottak utunkra bennünket.

Szöveg: Karikó-Tóthné Puskás Gabriella
Fényképezte: Karikó-Tóthné Puskás Gabriella
2023.10.01
[11 db kép]


40. A Zene világnapja

A Zene világnapja alkalmából zenés énekes flashmob-ot tartottunk a Kossuth téren.


Fényképezte:Niethammer Zoltán
2023.09.30
[16 db kép]


41. Közlekedésbiztonsági vetélkedõ

A mobilitási hét keretein belül a Honvéd Rákóczi Sportegyesület ismét megrendezte a közlekedésbiztonsági vetélkedõt a Gödörben.Mi négy csapattal indultunk a 7-8. osztályosoknak meghirdetett versenyre. A verseny 3 részbõl állt: elméleti elsõsegély,KRESZ feladatok,és egy kerékpáros ügyességi feladatot kellett teljesíteniük a gyerekeknek.Csapataink most nem végeztek dobogós helyeken,de cserébe tanultak megint új dolgokat,tapasztalatot gyûjtöttek. Eredmények: 5. helyezés :8.a csapata (Ökrös Zénó,Bertus Máté,Horváth Noel László,Araczki Bence). 6. helyezés:7.b csapata (Kis-Hajdu Janka,Sebestyén Dávid,Tigyi Zétény,Bertók Belián). 10. helyezés:8.b csapata (Bodnár Hanna,Buleca Flóra,Szabó Dóra Eszter,Bánfi Kinga). 13. helyezés:8. osztály vegyes csapata (Sebesi Fanni,Szûcs János Oszlánczi Krisztina,Mata Ferenc). Kísérõ tanár:Redenczki Bernadett,Dósai-Molnar Szilvia.

Szöveg: Dósai-Molnar Szilvia
Fényképezte: Dósai-Molnar Szilvia
2023.09.26
[7 db kép]


42. 26. Szentes-Csongrád g-Át futás

Szeptember 16-án szombaton ismét meghóditottuk a gátat.Iskolánkból 11 diák és Baráthné Stefancsik Kati néni indult a 7,5 km-es távon. A csongrádi oldalon a vasúti átjárótól kellett a gáton befutni Csongrádra a strandhoz.A táv mindenképp kihívást jelentett az indulóknak,hisz néhányan most elõször futottak ilyen "hosszú" távot.Aki szeretett volna indulni,már augusztusban elkezdte a felkészülést.Én most nem futottam,de a célban vártam a kis versenyzõinket.Büszkeséggel töltött el,hogy mindenki célba ért,hisz most elsõsorban a sikeres célbaérés volt az elsõ fõ szempont.Az már csak hab a tortán, hogy jó néhány dobogós helyezésünk is lett.Egyébként minden versenyzõ kapott befutó érmet és egy kis csomagot. Eredmények: Korcsoportjában 1. Szabó Liza (7.a) ,aki nõk közt abszolút 2. helyezett is lett. 1. Sebesi Fanni (8.a) 2.Szabó Kata (7.a) 2. holtversenyben Budai Albert (5.a) és Csendes Ádám (5.b) 3.Kozák Borka (5.a). 6. Murányi Roland (5.b),Baráth Enikõ (6.a). 7.Szécsényi Ádám (7.b)Baráthné Stefancsik Katalin,Böszörményi Noémi (6.a). 8. Orosz Endre (7.a).

Szöveg: Dósai-Molnár Szilvia
Fényképezte: Dósai-Molnár Szilvia
2023.09.18
[19 db kép]


43. Rendhagyó énekóra

Iskolánk gondnoka és gyülekezetünk kántora, Árvai Zoltán rendhagyó egyházi ének órát tartott, az 5.évfolyam számára. Sok érdekességet hallhattunk és láthattunk az orgonánkról, amelyet eddig csak a padból szemlélhettünk meg. Köszönjük a kántor úr lelkes bemutatóját!

Szöveg: Nagypál Julianna
Fényképezte: Nagypál Julianna
2023.09.14
[18 db kép]


44. Szûkebb családi hétvége – 8.a

Bagoly Szállás Kéktói Ménes 15. Pálffy Huszár Egyesület Finom ételek és por, ping-pong, játszótér, hintó… = öröm, élmény

Szöveg: Farkas Márta
Fényképezte: Farkas Márta
2023.09.13
[22 db kép]


45. Tanévindító pedagógus csendesnap Gyulán

Augusztus 31-én csütörtökön délelõtt a gyulai Magvetõ Református Általános Iskola és Óvoda fenntartóinak és iskolavezetõségének meghívására részt vettünk a tanévindító pedagógus csendesnapon. Baráth Andrea lelkész asszony két témát kért tõlem a kollégái számára. Baráth János nagytiszteletû úr áhítata után elsõként az asszertivitás gyakorlatáról beszéltem, majd egy kis önismereti játék után a stresszkezelés, a burn-out került terítékre. Ez utóbbi témához kapcsolódóan az alkalmat Karikóné Puskás Gabriella stresszoldó gyakorlatsora zárta, mely a Dr. Bagdy Emõke által elindított diákrelaxra épült. Sok pozitív visszajelzés érkezett az elõadással kapcsolatban a vendéglátóinktól. Nagyon kedves fogadtatásban volt részünk. A két intézmény habitusa, fejlõdése sokban hasonlít egymásra. Reméljük lesz alkalom a két iskola kapcsolatainak további építésére, az együttmûködés fejlesztésére. Köszönjük a meghívást és a nagyszerû vendéglátást! Isten áldását kívánjuk a gyulai intézmények és gyülekezet életére, munkájára!

Szöveg: Karikó-Tóth Tibor
Fényképezte: Karikó-Tóth Tibor és Karikóné Puskás Gabriella
2023.09.05
[6 db kép]


46. Évnyitó 2023


Fényképezte:Niethammer Zoltán
2023.09.03
[64 db kép]


47. Boldogságóra-hónap csapata :-)

A minap kaptuk a Boldogságóra program értesítését, melyben gratuláltak nekünk, hiszen a 2022/23 tanévében, június hónapban, a kissbé-hárombé csoporttal elnyertük a hónap csoportja címet! Mi nagy örömmel és hálával fogadtuk az elismerést. A válaszímélben ezt fogalmaztam meg: Kedves Boldogságórások! Remek ez a hír, amit most kaptam! Egyet sajnálok, hogy személyesen nem én mondhatom meg a gyerekeknek és a tanítópáromnak! De a fészbuk nagy barátunk, hívom segítségül! Még egyszer hálásan köszönjük! Jövõre folytatjuk, már ötletelünk!?????? Mi tudjuk, jobb Velünk a világ!

Szöveg: Baranyiné Kósa Ágnes
Fényképezte: Baranyiné Kósa Ágnes
2023.09.01
[3 db kép]


48. Hálakoncert a Díszteremben

A Kiss Bálint Református Általános Iskolában mûködõ Zengõ gyermekkórus és Campanella Csengyüttes 2023. május 27-31. között részt vett a Musicolours Európai Ifjúsági Zenei Fesztiválon, Veszprémben. A nagylelkû támogatók részére hálakoncertet adott június 21-én délután az iskola dísztermében a két együttes Farkas Márta vezetésével, Tomcsányiné Lucz Szilvia konferálásával. A koncerten közremûködött Tomcsányi Péter zongorán és Kékegyi-Kovács András citerán. A koncert végén a jól megérdemelt torta elfogyasztására került sor. Köszönjük a szülõk segítségét az utazás megvalósulásában és minden támogató önzetlen, nagylelkû felajánlását!

Szöveg: Karikó-Tóth Tibor
Fényképezte: Karikó-Tóth Tibor
2023.06.21
[52 db kép]


49. Évzáró 2023


Fényképezte:Niethammer Zoltán
2023.06.18
[22 db kép]


50. Takarékos konyha

Takarékos konyha foglalkozás a Családok játéka projekt keretében.

Szöveg: Csó Jánosné
Fényképezte: Csó Jánosné
2023.06.17
[12 db kép]


51. Ballagás 2023


Fényképezte:Niethammer Zoltán
2023.06.17
[55 db kép]


52. Bozsik foci a mûfüves pályán

Megrendezésre került a Bozsik foci a mûfüves pályán. Iskolánkat 22 diák képviselte. 5-6. osztályos csapatunk kettõ indult, 7-8. osztályos egy csapat. A Bozsik foci célja, hogy olyan gyerekek játsszanak, akik nem fociznak egyesületbe, illetve toborzás is egyben. Jo hangulatú, tét nélküli mérkõzéseket játszottak.

Szöveg: Dósai-Molnár Szilvia
Fényképezte: Dósai-Molnár Szilvia
2023.06.15
[2 db kép]


53. Atlétika foglalkozás az alsó tagozatban

Második éve tartok heti egy alkalommal atlétika foglalkozást alsósoknak.19 fõ kapcsolódott be idén az edzésekbe,néhányan már tavaly is jártak. Fõképp játékos képességfejlesztés volt,illetve a természetes mozgások finomítása, közösségépítés,jó hangulat megteremtése volt a cél. Utolsó foglalkozásokon megismerkedtek a mezítlábas futással,mely nagyon tetszett nekik,illetve a váltófutásba is belekóstoltunk. Futónagykövetként sikerült klassz technikai pólókat szereznem minden kis tanítványomnak a Budapest Sportiroda vezérigazgatójától Kocsis Árpádtól,melyért hálás vagyok és köszönöm.Így év végi jutalomként azt kaptak és egy emléklapot a kis atlétáim. Boldog vagyok,hogy minden gyermeknek tudtam egy kis örömet szerezni,megjutalmazni õket, és talán a futás szeretete is megkezdõdött.Örülök,hogy ilyen klassz kis csapat jött össze ,remélem jövõre folytathatjuk a közös munkát.

Szöveg: Dósai-Molnár Szilvia
Fényképezte: Dósai-Molnár Szilvia
2023.06.15
[8 db kép]


54. A kissbé3bé az M1 idõjárás-jelentésében

A kissbé3bé az M1 idõjárás-jelentésében Nagy örömünkre az MTVA szerkesztõsége beválogatta a Vakációs pályázatra készült videónkat. Így mi is hozzájárulunk ahhoz, hogy minden gyereknek vidáman kezdõdhessen a nyári szünet. A pályamunkánkból készült elsõ betûrészletet az M1 és a Duna hosszabb idõjárás-jelentéseinek a végén 06.09-én már láthattuk. A teljes szót, - amikor elhangzik a hatalmas felkiáltás, hogy "Vakáció" - június 16-án az Idõjárás-jelentések utáni ismeretterjesztõ részben tûzik majd mûsorra. Ha valaki lemaradna a televíziós közvetítésrõl, akkor a Médiaklikk oldalán megtalálhatóak a felvételek.

Szöveg: Baranyiné Kósa Ágnes
Fényképezte: Baranyiné Kósa Ágnes
2023.06.15
[2 db kép]


55. Egészségesen az iskolapadban

A 2.a osztály csapata lelkesen kapcsolódott be a Lidl által meghirdetett Egészségesen az iskolapadban tudatosságnövelõ kampányba. Ugyanis nemrég derült ki egyik kis tanulónkról, hogy 1-es típusú cukorbetegséggel kell a továbbiakban együtt élnie. Sokat beszélgettünk mit takar ez a betegség és egészségünk megõrzése a legnagyobb kincs, saját felelõsségünk is. Szezonális, helyi gyümölcsöket, zöldségeket felhasználva készítettünk egészséges tízóraikat, kreatív alkotásokat. Bár az elsõ három díjazott közé nem jutottunk be, mégis nyertesnek érezzük magunkat a jó hangulatban való együtt munkálkodásért és a finom, esztétikus tízóraik elfogyasztásáért.

Szöveg: Izbékiné Csige Hajnalka
Fényképezte: Izbékiné Csige Hajnalka
2023.06.05
[2 db kép]


56. Farkas Regina rajzos sikere

A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatósága az idei évben is meghirdette a Túzok Vándorkupa alkotói pályázatát. A felhívás célja a kipusztulással fenyegetett madárfaj széles körû megismertetése volt. Pályázni bármilyen képzõmûvészeti, irodalmi alkotással lehetett, amely túzokkal kapcsolatos élményt jelenít meg. Iskolánk 5.a osztályos tanulója, Farkas Regina egy csodás festményt készített, és lenyûgözve a zsûrit, korcsoportjában 1. helyen végzett. Ezzel elnyerte a Túzok Vándorkupát. Szeretettel gratulálunk!

Szöveg: Karikó-Tóthné Puskás Gabriella
Fényképezte: KMNP, Domokos Andrea
2023.06.03
[4 db kép]


57. Matematikai sikerek iskolánkban!

Losonczi Bence Barnabás számos matematika versenyen képviselte idén iskolákat, ahol szebbnél-szebb eredményeket ért el: A Bolyai Matematika Csapatverseny megyei fordulóján 3. helyezést értek el. A csapat tagjai: Vigh-Molnár Rudolf (8.b), Fazekas Réka (8.b), Kálmán Kamilla (8.a), Losonczi Bence Barnabás (8.b). A Horváth Mihály Emlékversenyen a 8. osztályosoknak szervezett matematika vetélkedõn 1. helyezett lett. A Református Iskolák XXIV. Országos Tanulmányi Versenyén 2. helyezett lett. A Zrínyi Ilona Matematikaverseny országos döntõjébe jutott (iskolai forduló: 1. hely, megyei forduló: 5. hely), ahol a még mindig igen népes - 104 fõs - mezõnyben a 36. helyet érte el. Ezzel iskolánk, s egyben a város legeredményesebb versenyzõje lett! A Varga Tamás Matematikaversenyen is kivívta a részvételt a megyei fordulóban, ahol a dobogó 3. helyét szerezte meg. A Megyei Matematikaversenyen végsõ fordulóján szintén 3. helyezett lett. (Felkészítõ tanár: Baráthné Stefancsik Katalin) Az õszi Medve Matek Versenyek sikerei tavasszal tovább folytatódtak! Tavasszal 6 csapat képviselte iskolánkat a saját helyszínen megrendezett eseményen. Medvebocs kategóriában: Farkas Regina (5.a) , Tomcsányi Júlia (5.a) , Kis-Hajdu Sámuel (5.a) - ezüst fokozat ( Felkészítõ tanár: Niethammer Zoltán) Baráth Enikõ (5.a), Kis-Hajdú Janka (6.a), Orosz Noémi Hanna (6.a) - ezüst fokozat (Felkészítõ tanár: Horvát József és Niethammer Zoltán) Tarr Zorka (5.a), Tarján Mira (5.a), Kérdõ Lia (5.a) - ezüst fokozat ( Felkészítõ tanár: Urbancsokné Tóth Ildikó) Kismedve kategóriában: György Nimród András (8.b), Vigh-Molnár Rudolf (8. b), Losonczi Bence Barnabás (8.b) - arany fokozat Kiss Robin (8.a), Kálmán Kamilla (8.a), Csarnó Dominika (8.a) - ezüst fokozat (Felkészítõ tanár: Baráthné Stefancsik Katalin) Ursa Minor kategóriában: Tomcsányiné Lucz Szilvia, Vanó Éva, Karikó-Tóthné Puskás Gabriella - arany fokozat A régiós eredményeket és az országos döntõbe való részvétel lehetõségét még várjuk... Az eredményekhez gratulálunk!

Szöveg: Baráthné Stefancsik Katalin
Fényképezte: Baráthné Stefancsik Katalin
2023.06.02
[9 db kép]


58. Tehetség-M

Tehetség-M. A 3.b-es közül négy gyerekkel nevezetünk a Református EGYMI Országos Értéktermõ Tehetségközpontjának Tehetség-M országos pályázatára. A szülõk segítségével videókat szerkesztettünk a gyerekek különleges adottságainak bemutatására. Félegyházi -Török Zorkának a zenei és sportos, Kiss Emmának a citera és népdalénekes, Kovács Zentének a birkózó, Ujj Linettnek pedig a fittkid érdemeit szedtük csokorba. A zsûri mellett lehetõségünk volt közönségszavazatokat is leadni. A hölgyek sok "lájkot" gyûjtöttek, de a közönségdíj nem hozzánk került. A verseny zárását követõen, a szervezõk nevében Kiss Ákosné látogatott el iskolánkba, aki elismerõ oklevelet adott át a lányoknak. Zente viszont elnyerte a szakmai bírálók dicséretét, alsó tagozaton az országos I. hellyel jutalmazták. Nagy örömmel fogadtuk az elismeréseket. Figyeljétek csak Zente pályamunkájának záró szavait! Ezt a videóból vett idézetet minden kicsinyke vagy nagyobbacska gyereknek és felnõttnek is érdemes megszívlelni: "Mindig merjetek nagyot álmodni. Legyetek nagyon kitartóak, és higgyetek Istenben! Így az életben bármit elérhettek, amit szeretnétek!"

Szöveg: Baranyiné Kósa Ágnes
Fényképezte: Baranyiné Kósa Ágnes
2023.06.02
[4 db kép]


59. Szeretethíd

A Magyarországi Református Egyház Szeretetszolgálatának Szeretethíd önkéntes programja szinte az egész Kissbét megmozgatta lelkileg, testileg. "Ne szóval szeressünk, se nyelvvel; hanem cselekedettel és valósággal." 1 Ján 3,18; a Szeretethíd mottója, mindenféle szempontból megvalósult. Az elsõ és második évfolyam és a 3.a teljes létszámmal, az 5-8.osztályig csoportokban regisztráltak a programba. Az iskola tanári kórusa is vállalt szolgálatot. Az 1.a és a 3.a osztály az intézmény ökoiskolai szellemiségének megfelelve, az iskola környezetét tisztogatta a felhalmozódott szeméttõl.
A 2 évfolyam a Református Idõsek Otthonában mûsorral kedveskedett, a 2.a az ételdoboz ismét feltöltötte különbözõ élelmiszerekkel, a rászorulók számára. A 4. b osztály énekléssel vidámította fel a konyhai dolgozók szívét. Az 5.a osztály saját tervezésû kézzel készített játékokat adományozott alsós testvérosztályának. Az 5.b és a 7.b osztályok csoportjai a reggeli áhítat során elhangzott Max Lucado "Értékes vagy!" címû történetéhez csatlakoztak. A 7.b az iskolában "Értékes vagy!" feliratú csillagokat osztogatott az iskola tanulói és dolgozói számára.
Az 5.b osztály csoportja arra kérte a Kossuth tér járókelõit, hogy írjanak le egy értékes tulajdonságot magukról egy szeretetsütiért cserébe. Közel 100 embert sikerült ezzel megszólítaniuk. Az 1.b osztály saját készítésû rajzokkal lepte meg a város lakóit, ugyanis kirakatokba, kerékpárok üléseire, padokra rakták kedves kis meglepetéseiket. A 6.b osztály jónéhány tagja, Szentes Város Gondozási Központjába látogatott el, és a fogyatékkal élõ fiatalok számára szülõi felajánlásokból származó rajzeszközökkel, írószerekkel és kézmûves foglalkozások alapanyagaival lepte meg a nappali klub tagjait. A 8. évfolyam is kivette a részét az önkéntességbõl, hiszen egész évben rendezkedtek, pakoltak, segítettek a jótékonysági sütivásáron és beálltak az alsó tagozat délutáni tanulási tevékenységébe is.
A tanári kórus a város három forgalmas pontján adott rövid "koncertet", majd a Szeretethíd megnyitója alkalmával egy szórakoztató, táncra invitáló flashmobbal és közös énekléssel szolgáltak. Ezen a napon az iskola kapuin belül és kívül is a felebaráti szeretetnek rendkívüli megnyilvánulásait élhettük át, természetesen az ingyen ölelés sem maradhatott el. Soli Deo Gloria!

Szöveg:Nagypál Julianna
2023.06.02
[11 db kép]


60. MusiColours Fesztivál Veszprém 3. nap

Ma reggel még nagyobb izgalommal ébredtünk, hiszen az igazi, nagy fellépés ma várt ránk. Veszprém Óvárosában, a nagyszínpadon énekelni, csengettyûzni azért eléggé nagy dolognak számít! Márta néni reggeli után azonnal próbára hívta elõbb a csengettyûsöket, majd a kórust. Már akkor érezhetõ volt, hogy ma valahogy minden a helyén van. A kották, a kazook, a kendõ, a hangok, minden. Jókedvûen ültünk a buszra, amely Veszprémbe vitt minket ismét. Az ebéd utáni fõpróba teljesen komoly volt, mégis jókedvû. A gyerekek izgatottak, ugyanakkor nagyon mosolygósak voltak. A helyszínre érkezve egy házasságkötõ terembe vezettek bennünket, itt készülhettünk a fellépésre. Na, hát itt aztán majdnem mindenki volt menyasszony vagy võlegény, de leginkább anyakönyvvezetõ! Az egyengallérok felkötése után a színpadra lépés következett. Bár már készen álltunk, de rend a lelke mindennek, szigorúan 16 órakor kezdhettünk csak. Ám ez sem szegte a kedvünket. A Campanella csengyüttes kezdte a mûsort, megteremtve az egyébként szuper közönség hangulatát. A Jingle bells, majd az Örömóda után Charpentier Te Deum címû mûve hangzott fel a csengettyûkön. Leopold Mozart Bourret-ja is tökéletesen sikerült. Vastapsot kaptak! A mûsorközlõ (én) alig tudta felkonferálni a Zengõ kórus mûsorát a meghatottságtól. A kórus népdalcsokra nagy tetszést aratott, amit a Kazoo koncert csak fokozott. Látványosan és jól hallhatóan tetszett a közönségnek. "Szent az Úr, az alkotó" énekelték a gyerekek, megköszönve Istenünknek, hogy itt lehetünk. A zárószám Selmeczi György Millenniumi óda címû mûvének elsõ három tétele volt. Mára szélfúvások elleni védekezõ intézkedéseket is foganatosítottunk, így a kották is a helyükön maradtak. Gyönyörûen szólt a dallam a zongorán és a gyerekek hangján is! Meg is kapták a jól megérdemelt fagyit! Vacsora elõtt a japán kórust hallgattuk meg. Tavaszi szél vizet áraszt... énekelték - magyarul! Majd két Kodály-mûvet hallhattunk tõlük. Természetesen japán dalok is felcsendültek, köztük a 2011-es földrengés áldozataira emlékezõ ének. Zárásként egy óriási poénnal búcsúztak: "Ez az éjjel soha nem érhet véget"- énekelték három szólamban. Az estét megtisztelte Japán magyarországi nagykövete is. Táncházzal zárult ez a fergeteges, felejthetetlen nap. Óriási élmény volt! Hála, hála Neked, Istenünk!

Szöveg: Tomcsányiné Lucz Szilvia
Fényképezte: Tomcsányiné Lucz Szilvia
2023.05.30
[11 db kép]


61. MusiColours Fesztivál Veszprém 4. nap

Hosszúra nyúlt a tegnap, elfáradt a kis csapat, így ma reggel hagytuk õket sokáig aludni. A tanár néniknek azonban mára is adtak feladatot a szervezõk! Úgy terveztük, hogy ma strandolunk, ezért csak délutánra kértük a transzportot Veszprémbe, így az ebédet a szállásra rendeltük. Az idõ nagyon kellemes, de a fürdéshez sem a levegõ, sem a víz nem volt elég meleg. Helyette szabadprogram volt a szálláson. Kiderült viszont, hogy az ebedünkrõl semmit nem tudnak a szálláson. Telefon ide, telefon oda, bizony a mi ebédünket egy másik kempingbe vitték, úgy 2 km-re innen. Arra a kérdésre, hogy el tudunk-e menni érte, kissé kiakadtunk. De akkor eszünkbe jutott Karcsi (bácsi), a buszsofõr, aki mindent megold. Egy telefon neki, Karcsi egy órával hamarabb jött értünk, irány a másik kemping, ebéd és minden oké! Veszprémben végre szabadjára engedtük egy kicsit a gyerekeket a plázában. Ma is voltak még koncertek, visszasétálva a központba, meghallgattunk néhányat, és most mi voltunk a vastaps! Hat órakor a Szent Mihály székesegyházban részt vettünk egy szentmisén. Az atya kedvesen üdvözölt bennünket, beleszõtte a kórust a prédikációjába. A mise végén pedig három dalt is elénekeltünk. Vacsora után indult a záró rendezvény, ahol mindenki elbúcsúzott Veszprémtõl, a többi kórustól, a fesztiváltól. Jó volt itt lenni, jó volt kissbésnek lenni! Viszlát Veszprém, thank you MusiColours Festival!

Szöveg: Tomcsányiné Lucz Szilvia
Fényképezte: Tomcsányiné Lucz Szilvia
2023.05.30
[5 db kép]


62. MusiColours Fesztivál Veszprém 2. nap

Volt, aki nehezebben, mások könnyebben ébredtek. A reggeli a Balaton-parton lesz felkiáltás azonban megtette hatását, mindenki készen lett egy pillanat alatt! Virslis táskát eszegetni, miközben a túlparton a Tihanyi apátságot látjuk, hát, bizony egészen gyönyörûség! Délelõtt próbákkal folytattuk. A különbusz 11 órakor bevitte a csapatot Veszprémbe, hiszen ma volt az elsõ fellépés. Ebéd után fel is gyorsultak az események: színpadi próba, izgalom, hol a csengettyûs láda, hol vannak a kazook, ki látta a rózsaszín kendõt, jaj, a kották! A fellépésre aztán persze minden meglett! A Zengõ kórus és a Campanella csengyüttes életében óriási alkalom volt ez: ez nemzetközi fesztiválon megmutatni magukat, képviselni az iskolát, Szentest és térségét, de Csongrád-Csanád vármegyét is! A lámpaláz a tetõfokára hágott, mikor a színpadra léptek a csengettyûsök. Csodásan szerepeltek! A Zengõ kórus is igazán kitett magáért, hiszen ilyen hosszú mûsort még soha nem adtak! Szülinaposunk is volt, meg is köszöntöttük, természetesen énekszóval. Estefelé Veszprém belvárosában sétáltunk, majd a rendezvény hivatalos megnyitóján vettünk részt. Holnap újra fellépés, a tûzkeresztségen túl vagyunk, így a kisebb hibákat kijavítva állhat a két együttes a közönség elé Veszprém legszebb részén: az Óváros téren. Soli Deo Gloria

Szöveg: Tomcsányiné Lucz Szilvia
Fényképezte: Tomcsányiné Lucz Szilvia
2023.05.29
[7 db kép]


63. MusiColours Fesztivál Veszprém 1.nap

A szülõktõl és Szentestõl vett érzékeny reggeli búcsú után remek hangulatban zakatoltunk Szajolig. Az átszállás pikk-pakk megvolt, ülõhelyet is találtunk imitt-amott. De megoldottuk. Kõbányától Kelenföldig rövid az út, a kalauz pedig szabalykövetõ, az összes papírt és igazolványt be kellett mutatnunk. De sebaj! Kelenföldtõl már egyenes (?) út vezetett Alsóörsig. Akarattyánál láttuk meg a Balatont, ekkor a csapat látványosan felélénkült. A szállásra érkezés kalandos volt, de ezt fedje homály! A vendéglátók is Medve Matek rajongók lehetnek, mert két feladványt is meg kellett oldanunk: 1. Hogyan lehet 14 lányt és 7 fiút elosztani 5db 4 ágyas szobában? 2. Hogyan lehet praktikusan és minél gyorsabban szétválogatni az 5 napra szóló, ömlesztett étkezési jegyeket? De mi ezt is megoldottuk. Vacsorázni különbusz vitt, Veszprémbe. A zenés-táncos megnyitóról beszéljenek helyettem a képek! Remek nap volt! Mindannyian jól vagyunk, hálásan köszönjük a sok segítséget, hogy itt lehetünk! Áldott pünkösdöt!

Szöveg: Tomcsányiné Lucz Szilvia
Fényképezte: Tomcsányiné Lucz Szilvia
2023.05.29
[10 db kép]


64. Körzeti labdarúgó diákolimpia 2. korcsoport

Április végén került megrendezésre a 2. korcsoportos körzeti labdarúgó diákolimpia öt iskola, 5 csapatának részvételével. Iskolánk küldöttsége sportszerû, lelkes, odaadó játékkal a 3. helyet szerezte meg. Büszkék vagyunk a bronzérmes csapatra! A csapat tagjai: Csendes Ádám, Mészáros Medox, Magyar József, Takács Mihály, Gazsi Dániel, Nacsa Dénes, Faur Dávid Junior, Kovács János, Csendes Dávid, Bugyi Botond, Kovács Zente, Vincze Vajk

Szöveg: Szõllõsi-Lukács Adrienn
Fényképezte: Szõllõsi-Lukács Adrienn
2023.05.17
[1 db kép]


65. Megyei tenisz diákolimpia - 3 érem született

Iskolánk 3 tanulója képviselte iskolánkat a megyei tenisz diákolimpián,melyet Szegeden rendeztek meg. Csendes Ádám (4.b)korosztályos 1., Budai Albert (4.a) 2., Vass Kamilla (3. b) pedig 3. helyezést ért el a megmérettetésen. Mindhárman tovább jutottak az országos döntõre, melyre május 24-én kerül sor Balatonbogláron. A képen Vass Kamilla látható. Gratulálunk a csodás eredményekhez! Sok sikert kívánunk a versenyzõinknek az országos bajnoksághoz!

Szöveg: Dósai-Molnár Szilvia
Fényképezte: Erõss Tímea
2023.05.16
[1 db kép]


66. Országos vívó diákolimpia

2023.05.12-én került sor az országos vívó diákolimpiára a Budapesti BOK csarnokban, ahol 3 tanulónk is szépen helytállt. A "b" kategóriás tõrvívók közt korosztályában Hars Zora 2.b osztályos tanuló 2. helyezést ért el. Budai Albert 4.a osztályos tanulónk párbajtõr kategóriában szintén dobogós helyen végezve a 3. helyezést ért el. Hars Zétény 5. a osztályos diákunk tõr kategóriában igen erõs mezõnyben (58 fõ) a 20. helyen végzett! Gratulálunk a csodás eredményekhez! Köszönjük az edzõk felkészítését, szülõk támogatását!

Szöveg: Dósai-Molnár Szilvia
Fényképezte: Szabó Diána, Szõcs-Józsa Adrienn
2023.05.15
[5 db kép]


67. Knock - Down karate országos diákolimpia-aranyérem

Knock - Down karate országos diákolimpia-aranyérem Iskolánk tanulója a 2.b osztályos Bakó Zalán is részt vett az országos Knock - Down karate országos diákolimpián.Csongrád adott otthont ennek a neves eseménynek. . Aranyéremmel térhetett haza az ifjú tehetség. Gratulálunk!

Szöveg: Dósai-Molnár Szilvia
Fényképezte: Bagi Alexandra (edzõ)
2023.05.13
[1 db kép]


68. Megyei labdarúgó diákolimpia - ezüstérem

A 3. korcsoportos fiúk a megyei labdarúgó selejtezõbe jutottak, így ma Szentesen játszották a mérkõzéseket a mûfüves pályán. 8 csapat vett részt, két csoportban zajlottak a megmérettetések.Elsõ meccset Csólyospálos ellen játszottuk, meg is nyertük 2:1-re.A Csongrád elleni meccset 3:0-ra nyerte meg csapatunk, ahol már sokkal magabiztosabb játszottunk. Makó elleni meccset is megnyertük 1:0-ra,így csoport elsõként elõdöntõbe kerültünk. A másik csoport 2. helyezettje Hódmezõvásárhely lett, így velük játszottunk, ahol szintén nyert csapatunk 1:0-ra.Fáradtan indult neki csapatunk a döntõnek, de végig küzdöttük becsülettel,azonban 3:0-ra kikaptunk. Csapatunk így is a megyei 2. helyet szerezte meg, ami azt gondolom nem kis teljesítmény, büszkék lehetünk rájuk! Csapattagok: Müller Flórián (5.a), Ökrös Ádám (5.a), Törõcsik Zoltán (5.a), Mayer Bence (5.a), Mészáros Nimród (5.b)Kérdõ Zénó (6.b), Bárkai Roland (6.a), Hoffmann Hunor (6.a). Gratulálunk a csapatnak!

Szöveg: Dósai-Molnár Szilvia
Fényképezte: Dósai-Molnár Szilvia
2023.05.11
[2 db kép]


69. Bringa- Túra - Biztonság Road Show

Bringa- Túra - Biztonság Road Show A szentesi Sportközpont 2021. évben beadott egy pályázatot TOP-7.1.1-16-H-025-5 kódszám alatt a TOP CLLD helyi akciócsoportjához. A projektben a Sportközpont partnerei a Megyei Vöröskereszt, Rendõrség, helyi sportegyesületek, akik közösen egy alkalommal felkeresik a szentesi általános iskolákat, hogy egy délutáni foglalkozás során megmutassanak mindent, amit a kerékpározásról tudni érdemes. A Bringa Road Show olyan rendezvénysorozat, melynek célja, hogy az általános iskolások körében népszerûsítse a kerékpározást és a biztonságos közlekedést. A szakemberekbõl álló csapat az iskola udvarára települt ki, ahol a gyerekek olyan témákkal ismerkedhettek, mint a: - közlekedésbiztonság - elsõsegély - túraajánlatok - kerékpárjavítás - kerékpár, mint sporteszköz - játékos akadálypálya - szenvedélybetegségek - hogyan válasszak kerékpárt A projekt hosszútávú célja: - a helyi közlekedési kultúra fejlesztés, - ismeretterjesztõ közösségi kulturális programok bõvítése - a kerékpározás népszerûsítésével a környezettudatosság fejlesztése - egészséges életmód népszerûsítése Az akadálypályák mellett nagy népszerûsége volt az elsõsegély állomásnak, ahol az ismeretterjesztés és a sebek ellátása mellett mûsebet készítettek az arra jelentkezõknek.

Szöveg: Karikó-Tóth Tibor
Fényképezte:Dósai-Molnár Szilvia, Lantos Sándor
2023.05.10
[28 db kép]


70. Túzok Vándorkupa

Farkas Regina egy alkotásával pályázott a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság Túzok Vándorkupa felhívására, mely a nemzeti park mûködési területén levõ települések (Békés VM, Csongrád-Csanád VM Tiszáig esõ területe és Jász-Nagykun-Szolnok VM egy kis része) általános és középiskolás diákjainak lett meghirdetve. A felhívás célja, hogy ráirányítsa a figyelmet e fokozottan védett madárfaj megismertetésére. Szombaton, Dévaványán a Sterbetz István Túzokvédelmi Látogatóközpontban volt az eredményhirdetés és díjátadás. A pályázatra 120 pályamû érkezett, és nagy örömünkre iskolánk 5.a osztályos diákja, Farkas Regina nyerte meg a fõdíjat, a Túzok Vándorkupát. A nyereményhez tartozik, hogy osztályával 1 napos osztálykiránduláson vehet részt a nemzeti park bármelyik tájegységén vagy látogatóközpontjaiban, természetesen a nemzeti park szakvezetésével. Ez a pályázat nálunk nem annyira közismert, mint Békés Vármegyében, egy új színfolt, hogy szentesi lány, a Kiss Bálint Református Általános Iskola tanulója nyerte a kupát.

Szöveg: Domokos Andrea
Fényképezte: Domokos Andrea
2023.05.08
[3 db kép]


71. "Láttad-e már a zenét?" - Rajzverseny

A Makói Általános Iskola és Alapfokú Mûvészeti Iskola országos rajzpályázatot hirdetett "láttad -e már a zenét " - címmel Szentpéteri Csilla zongoramûvész, zeneszerzõ szerzeményeire. Vajon milyen érzés az, amikor a zenei élmény életre kel egy festõvásznon? A 2.a osztályból Szabó Júlia, Olasz Réka, Olasz Noémi, Kovács Gréta, Dékány Diána, Grecsó, Gréta, Remzsõ Hanga és Staberecz Borostyán ezt szép alktásokkal meg is valósította. A szakmai zsûri 1-2. osztályos kategóriában Staberecz Borostyán alkotását 1. helyezéssel díjazta. Ápr. 29-én szombaton a makói Glórius Vigadóban vehette át jutalmát Borostyán. Gratulálunk neki! Felkészítõ: Izbékiné Csige Hajnalka

Szöveg: Izbékiné Csige Hajnalka
Fényképezte: Izbékiné Csige Hajnalka
2023.05.02
[1 db kép]


72. Körzeti atlétika diákolimpia

Iskolánk alsó tagozatos tanulói vettek részt az atlétika diákolimpián. A fölsõ tagozatosok kirándulni voltak a verseny idõpontjában.Túl sok gyakorlásra nem volt lehetõség a korai idõpont miatt, de így is szépen megállta a helyét mindkét csapatunk. 60 m síkfutást, távolugrást, kislabdahajítást kellett teljesíteni mindenkinek, majd a végén a 4x100 m-es váltóval fejezõdött be a verseny. A 3-4. osztályos gyerekekbõl álló lány csapatunk a 4. fiú csapatunk az 1. helyen végzett. Így õk képviselhetik iskolánkat a megyei megmérettetésen Szegeden a gyönyörû SZVSE pályán május 3-án. Lány csapat: Félegyházi-Török Zorka (3.b),Mészáros Kincsõ (3.b),Gráczer Dorka (3.a),Horváth Lili Szonja (3.a),Varga Bori (3.a),Kozák Borka (4.a) Fiú csapat: Csendes Dávid (3.b),Faur Dávid Junior (3.a),Gazsi Dániel (4.a),Budai Albert (4.a, Csendes Ádám (4.b),Kósa Tamás (4.a). Gratulálunk a versenyzõknek!

Szöveg: Dósai-Molnár Szilvia
Fényképezte: Dósai-Molnár Szilvia
2023.05.02
[2 db kép]


73. Határtalanul - Szlovénia, Horvátország, 5. nap

A tegnap esti pörköltös tészta már kicsit laktatóbb volt, mint az elsõ fiumei egytálétel. De a csapat nagy része ezt is ledolgozta, pingpongozás a sötétedésben, a végén már egy telefon fénye volt a láthatósági tartomány. Majd szkander meccsek rogyásig. Adrienn néni és Igabá is beszállt. Jellemzõ kifejezések: nem hiszem el, nem igaz, olyan, mint egy betonoszlop. Jó volt látni, hogy milyen jó kötésûek a fickók és a lányok közül is néhányan. Az este nem volt rövid, de ugyebár csak ez volt a kirándulás utolsó estéje. Kalóriapótlásként nem kevés nasi fogyott. Az ébredés után jött a pakolás. Fura volt sokaknak, hogy az ágynemû huzatot le kell adni, de egy youst hotelben ez így szokás. Volt aki még a párnát és takarót is hozta. Majd vissza is vitte. Nem baj, azok is kirándultak egy kicsit. A reggeli nem volt rosszabb, mint a tegnapi, mert pontosan ugyanaz volt. Hiányzott valami zöldség, konzervek helyett valami felvágott, így a gabonapehely ma is sztár volt. Elbúcsúztunk a tenger látványától, s megkezdtük a nagy menetelést hazafelé. Az idõjárás is érezte a szomorúságot, ködös, cseperkélõ üzemmódba váltott. Jöttek az alagutak egymás után. Még ködbe is belefutottunk. Varasd volt az elsõ úticélunk a mai napon. Impozáns várkastély egy gyönyörû park közepén. Ezt követõen sétáltunk a hangulatos utcákon a szép kisváros fõteréig. Alig szálltunk vissza a buszra, következett Csáktornya a magyar történelembõl ismert várával. Zrínyi Miklós személye a horvátok számára is kiemelkedõen fontos, õk is tisztelik. Megkoszorúztuk a Zrínyi Miklós emlékmûvét, elmondtunk egy közös imát, s elindultunk haza, Magyarországra. Az áhítat, mint minden nap, ma is a buszon volt. Az utolsó napon rendhagyó módon nem a Mai Ige adta az útmutatót, hanem Ferenc Pápa magyarországi látogatás miatt az egyházfõ fiatalokhoz intézett szombati gondolatai. Ökumenikus, mindenkihez szóló, fontos szavak voltak ezek. Balatonlellán és Inárcson tartottunk rövid szünetet, közben Budapesten elköszöntünk az idegenvezetõntõl, s este fél nyolc után befutottunk a a végállomásunkra. Fáradt, de élményekkel teli diákok mesélhettek este családjuknak az elmúlt öt nap látnivalóiról, tapasztalatairól. Hatvanezer lépés, lépcsõfokok számolatlanul, két ország, két szállás, megannyi látnivaló, hajózás, barlang, tengeri fürdés - élmények Határtalanul! Köszönjük a Bethlen Gábor Alapkezelõ Zrt. pályázati támogatását!

Szöveg: Karikó-Tóth Tibor
Fényképezte: Karikó-Tóth Tibor
2023.05.01
[64 db kép]


74. Hármas gyõzelem Gyulán

A Gyulán megrendezett XXII. Országos Bibliai Történetmondó Verseny döntõjén Vígh Olivér (1.b) 3. helyezést, Gazsi Zétény (2.b) 1. helyezést, Dékány Gyula (3.a) 1. helyezést, Budai Albert (4.a) 1. helyezést ért el. A verseny illusztrációs-és rajzpályázatán Orosz Norina Réka (3.a) 3. helyezett lett. Felkészítok: Cseh Lajosné, Varga Emília, Kukoveczné Nánai Olga és Nyíri Dániel

Szöveg:Nyíri D.
Fényképezte:Nyíri D.
2023.05.01
[17 db kép]


75. Az 5. b osztály a Mátrában

Máj. 26-27. között az 5. b osztály Galyatetõre és környékére utazott. Mindenki izgatottan várta már ezt az utazást, fõként mivel ez volt az elsõ ottalvós kirándulás számukra. A szállás elfoglalása után nem sokkal máris egy 12 km-es túrára indultunk, ahol mindenki derekasan helytállt. Elõször felkapaszkodtunk a 30 méter magas tetõterasszal rendelkezõ kilátóba, ahonnan lélegzetelállító 360 fokos körpanoráma tárult elénk. Útközben érintettük a Piszkéstetõi Obszervatóriumot, amelyet azonban csak kívülrõl csodáltunk meg, folytattuk utunkat a szintén gyönyörû panorámát biztosító hegygerincen és völgyben. Estére mindenki kellõképpen elfáradt.

Másnap többfelé ellátogattunk, nem hagyhattuk ki az ország tetejét, Kékest sem, ahol az osztály zöme felmerészkedett a kilátóba, igaz, itt már a kényelmesebbek igénybe vehették a liftet. Ezután Mátrafüreden a Bene-patak mentén sétáltunk, amelyben az esõzések következtében most tényleg sok volt a víz. Innen egy rövidebb, ám annál meredekebb és csúszósabb túra következett a Benevár romjaiig.

A hazautazás elõtti utolsó állomásunk a körülbelül 2500 lelket számláló Abasár volt. Itt a település polgármestere, Kazsu Attila idegenvezetõket megszégyenítõ lelkesedéssel vezetett bennünket végig a hivatalosan még meg sem nyitott ásatáson. 1000 éves utak, épületmaradványok és csontok között barangolhattunk. Az osztályból néhány tanuló ügyesen felkészült a túrázás szabályaiból, a Mátra jellegzetességeibõl, Benevár történetébõl és Aba Sámuel uralkodásából, ezeket a tudnivalókat ismertették is a többiekkel.

A tanév hátralévõ részére élményekkel gazdagodva, feltöltõdve tértünk haza.

Szöveg:Berente-Dosztál Diána
Fényképezte:Niethammer Zoltán
2023.04.30
[44 db kép]


76. Határtalanul - Szlovénia, Horvátország, 4. nap

A szállás jó. A tegnapi vacsora egytálétel volt, zöldséges ragu, utána puding. Ma reggel a sláger a csokis gabonagolyó volt. Elsõ látnivalónk Tersattó volt, ahol zarándoktemplomot néztük meg elõtte II. János Pál pápa és Teréz anya szobraival. Következett a vár, ahonnan csodás kilátás nyílt a városra és a Kvarner öbölre. A belvárosban a színház, az óváros hangulatos utcái és a Korzó következett. Benéztünk a halpiacra is. Színes, szagos volt a látvány. A kikötõben megtaláltuk a magyar feliratú kikötõ bakokat még a Monarchia idejébõl. Tisztelegtünk Baross Gábor emlékmûve elõtt. Következett Abbázia. Kellemes séta a tengerparton, a hangulatos villák mentén. A bátrabbaknak vízhõfok mérés. Jött Omisalj, egy órás tengerparti játék, mártózás a friss vizben. Eddigre már a Napocska sem szégyenlõsködött, elõbújt rejtekébõl. Volt, akit kicsit meg is kapott a kellemes nyarat idézõ napsütés. A nap csúcspontja a másfél órás hajó kirándulás a Krk sziget és a híd mentén egész Fiume széléig. Nagyon jó élmény volt, kétszer is láttunk delfineket. Mindezek után a bevásárlás sem maradhatott el. Fogyott az euró rendesen. Hazaérkezés, vacsora, készülõdés a hazafelé vezetõ útra. Bár mindenkit húz haza a szíve, de nem könnyen fogjuk elhagyni a tengerpartot. Jó kis nap volt ez is.

Szöveg: Karikó-Tóth Tibor
Fényképezte: Karikó-Tóth Tibor
2023.04.29
[113 db kép]


77. Határtalanul - Szlovénia, Horvátország, 3. nap

Tegnap este - mivel eléggé lassú volt a net - már nem volt lehetõség az esti játék képeit megosztani. Ezekkel indítjuk a mai összeállítást. A reggeli után elköszöntünk a Mura völgyétõl, s útnak indultunk Ljubjana felé. Muraszombathelyen rendhagyó matematika órát tartotunk. Gyakoroltuk az eltérõ valuták fejben történt átváltását. Na jó, megálltunk egy bevásárló központnál. Valamiért senki sem akart a buszon maradni. A matematika óra eredményes volt, sõt néhányan testnevelést is beiktattak - nehéz atlétikát, merthogy annyit vásároltak. Ljubjana felé egyre magasabb lett a táj, egymást követték az alagutak. Beköszöntek a havas hegycsúcsok is, az Alpok keleti vonulatai. Ljubjanában az óvárosban kezdtük el a sétát. A püspöki templom mellett elhaladva hangulatos utcák, terek váltogatták egymást. A folyóparton megnéztük a szlovénok nemzeti költõjének szobrát, s a hidak mentén értünk el a várhoz vezetõ lépcsõsorig. Sok-sok lépcsõ, kis kaptató, nagy kaptató, újabb lépcsõk s egyáltalán nem fázva értünk fel a várba. Be is vettük. Nekünk még csel sem kellett, merthogy a kapu nyitva volt. Az idõ és vele a mi hangulatunk is megromlott, cseperegni kezdett. Mármint az esõ. Mi legfeljebb az esõ hatására cseperedtünk. (Gyenge szóvicc! A szerk.) Talán az esõ nem volt véletlen, lehet Batthyány Lajos az elsõ magyar miniszterelnök emlékét siratta, hisz pesti kivégzése elõtt itt a várban töltötte utolsó hónapjait. Az elfogása utáni elsõ napokat egy szûk cellában töltötte. Még ma is rossz belegondolni, milyen lehetett ebben a szûk, hideg helyiségben lenni, várva az elkerülhetetlent! A várból lefelé ereszkedés most sem volt rövidebb, mint felfelé, de mi mindig remenykedünk. Az esõfelhõket Ljubjanában hagytuk, s tovább haladtunk a tenger felé. De jött a meglepetés. Ha már a karsztjelenségeknek nevet adó hegység hazájában vagyunk, akkor földrajzos Igabá típusú csoportvezetõvel ki nem hagyható a leglátványosabb karsztjelenség, egy cseppkõbarlang. S lõn. Skocjanske barlang csodáit fedeztük fel. Azt gondolom, arra amit láttunk senki nem számított.Az elején olyan volt, mint bármelyik hazai cseppkõbarlang. Az egyik nagyteremben a Tavaszi szél eléneklésével köszöntük meg a barlangi vezetõ kedvességét. Aztán egyszer csak egyre erõsödõ morajlás jelezte a túra fénypontját. Elénk tárult egy olyan mélység, magasság látványvilág, amely akár a Gyûrûk ura helyszíne is lehetett volna. Elképesztõ térélmény, elmondhatatlan csoda. Híd a semmi felett. Sajnos bent nem lehetett fotózni, de azért egy két képet kölcsönöztem. A szabadba kiérve, merthogy a túra és az erõnk is így ért véget a barlang eredeti beszakadásos bejáratánál láthattuk, hogyan tûnik el a víz a hegy gyomrában. Kemény túra volt, nem is a másfél órás hossza, hanem a sok lépcsõ, lejtõ, emelkedõ. Igencsak elfáradtunk, de megérte. Most már tényleg irányt vettünk a tengerpart felé. Este hat körül országot váltottunk, átléptük a határt. Szlovénia, szép élményeket kaptunk! Köszöntöttük a tengert, hiszen befutottunk Rijekába vagy Fiumébe - korszaktól függõ elnevezést használva. kanyargós úton ereszkedtünk le a városon belül, s a tengerpart szélén megtaláltuk a szállásunkat, amit birtokba is vettünk. Vár ránk még egy esti tengerparti séta (sajnálkozó megjegyzéseket kérjük mellõzni!), de errõl a tudósító holnap számol majd be. Tartalmas, fárasztó, élményekben gazdag nap volt ez is! Megérte!

Szöveg: Karikó-Tóth Tibor
Fényképezte: Karikó-Tóth Tibor
2023.04.28
[79 db kép]


78. Határtalanul - Szlovénia, Horvátország, 2. nap

Jó reggelt jóember, ha felébredt, hát keljen fel. Berki Tamás dalszövege lehetett volna a mottónk. Volt, akinek ment, a nehezebben matekozóknal kevésbé. Akadtak ugyanis, akik a 22- nél nagyobb számokat nem ismerik, s a takarodó ezért ment tán nehezebben. Sajnos buszon viszont nem lehet pótolni az alvástól elcsent idõt. De nézzük is a második napot. Bõséges svédasztalos reggeli után gyönyörû, de igencsak keskeny és legalább annyira kacskaringós erdei utakon haladtunk elsõ úticélunk felé. Magyar Közút, figyelem! Szokatlan, de errefelé minden út tökéletes aszfaltburkolattal bír, a foltozgatást nem ismerik. Reggeli áhítat és ima a buszon. Megálló valahol Európában Kis falu, hosszabb séta, majd egy kilométeres kaptató vezetett a Hármashatárig. Ez bizony nem a budai hegy, hanem a valódi. Magyar, osztrák és szlovén zászlók között áll az emlékkõ, hirdetve, hogy Trianon óta itt van a három ország határainak találkozója. Elhelyeztük a koszorút, majd elénekeltük a Himnuszt. Az út visszafelé sem lett rövidebb, hogy újabb dalszöveget idézzek pontosan Tízezer lépés lett. Kellemesen elpilledtünk. Dobronak volt a következõ helyszín. Sajnos az állami ünnep miatt zárva volt a helytörténeti gyûjtemény, pedig a sok hímes tojás érdekes lett volna. A templomot és a magyar szövegezésû emlékharangot viszont megnéztük. Ennyi járkálás után jól jött a meleg ebéd, amivel a Hancsik tanyán vártak bennünket. Nagyon kedves vendéglátók, sok érdekes programmal. Elsõként bográcsot ettünk. Nem tévedés itt ez nem az edény, hanem a nagyon finom többféle húsból es ízletes burgonyából készült laktató étel. Mellé finom házi szörp és sós fonott kalács dukált. Alig tértünk magunkhoz a házigazda ízes magyar szóval és sok humorral megismertette velünk a fürjtojás titkait. Láttunk élõ madarakat, kóstoltunk fürjtojást fõve, füstölve, sõt a merészebbek nyersen is. Igaz vitaminbomba. Közben megismerkedtünk a tökmag szuper tulajdonságaival. Ettünk pirított tökmagot, kóstoltunk tökmagolajos kenyeret. A sós kalácsot mi magunk is megtanultuk elkészíteni, na jó a tészta már megvolt, de a sodorgatás, fonás serényen folyt. Mindenki elkészítette a maga süteményét, s gyorsan már mehetett is a kemencébe. Csudajó délután volt. S még jött a desszert is. Kajszilekváros, tejfölös puliszka. Ez is igen finom volt. Átvettük a közben kisült kalácskákat, s elköszöntük a nagyon kedves vendéglátóinktól. Még egy gyors séta Muraszombathely belvárosában. Magyar emlékeket idézõ fõtér, vár, evangélikus templom. S még hely kellett a vacsorának is. Aki ma éhes maradt, na olyan nincs. Holnap elköszönünk a Lendva környéki magyarságtól, s irány a tengerpart, elõtte Ljubjana felfedezésével. Szuper nap volt, szellemileg, lelkileg és testileg nagyon tápláló. Egészségünkre!

Szöveg: Karikó-Tóth Tibor
Fényképezte: Karikó-Tóth Tibor
2023.04.27
[91 db kép]


79. Határtalanul - Szlovénia, Horvátország 1.nap

Menni kéne - énekelték már évtizedekkel ezelõtt a Vígszínházban. Megfogadtuk a tanácsukat, s sikeres pályázat után április 26-án elindult a busz az Erzsébet térrõl. Búcsút intettünk a szülõknek, majd belevágtunk. Na nem a lecsóba, merthogy az nem volt, meg amúgy is hogy nézne ki a buszon, hanem az utazásba. Budapest határában felvettük az idegenvezetõnket, s már suhantunk is tovább az elsõ tényleges megállónkhoz Balatonlellénél. A Mol kút tökéletes, az applikáció is sokak ingyenes könnyítését segítette. Sõt a friss regisztrációért ajándék chips is járt. Naná nem maradhatott ott. Mármint a chips. Meg mi sem. A megálló elõtt rácsodálkoztunk a Köröshegyi völgyhíd Balatoni panorámájára. A következõ stop már nem itthon volt, hanem a határ túloldalán. Észre se vettük. Mármint a határt. Ezért Határtalanul a Határtalanul? Ki tudja. Gyorsan Lendvára értünk, s jött az elsõ megálló a Bánffy-Esterházy várkastély. Szó szerint minden szintet bejártunk, egész a padlásig. Presser Gábort nem találtuk a padláson, de sok érdekességet a különbözõ szobákban annál inkább. Régi leletek, néprajzi tárgyak, egyházi relikviák, lepkegyûjtemény és a különleges szobortárlat a padlástérben. Még a pop-artba is belekóstoltunk, hisz Andy Warhol képei közül is jópár ki volt állítva itt. Zala György szobrai csodálatosak voltak, nem véletlenül. Lendva híres szülõtte volt az, akinek szobrai díszítik a budapesti Hõsök tere íves oszlopsorát. Itt a kis méretû másolatokat csodálhattuk meg. Jött a lendvai szõlõhegyre vezetõ kacskaringós út a szölõtõkék között egészen a Szentháromság kápolnáig, ahol egy néni szép elõadását hallgathattuk meg a környék életérõl, s a kápolna különleges kincsérõl Hadik Mihály törökverõ hadvezér mumufikálódott ereklyéjéról. Közös ima után énekszóval köszöntük meg az elõadást. Rövid idõre megálltunk a kilátónál is, ahol még húsvéti tojást is találtunk, majd robogtunk tovább a lendvai Magyar Házig. Itt egy egykori szegedi egyetemista várt bennünket, s jó hangulatú elõadást tartott környék magyarjainak életérõl, szokásairól, kulturájáról. Rácsodálkoztunk a magyar nyelv szépségeire, sõt két matematikai példának is nekigyürkõztünk. Eltelt a délután s a szép õrvidéken kanyarogtunk erdõk, völgyek között a szálláshelyünkre. Gyors szobafoglalás után bõséges vacsora várt bennünket Húsleves, rántott hús, rizs, krokett, savanyúság formátumban. A végén meglepiként pedig jégkrém. Most az esti készülõdés és játék van még folyamatban. 10 órakor megpróbáljuk eltenni magunkat holnapra. Szép nap volt. Most már este legalábbis pihenni kéne...

Szöveg: Karikó-Tóth Tibor
Fényképezte: Karikó-Tóth Tibor
2023.04.26
[66 db kép]


80. 5. Nyuszi futás

5. Nyuszi futás 5. alkalommal került megrendezésre iskolai szinten alsó tagozatos tanulóink részére a Nyuszi futás.A Kurca kört kellett teljesíteni ismét,melynek távja 700 m.Az idõjárás remek volt,így minden gyermek jókedvûen futotta le a kört.Eredményt évfolyamonként és nemenként hirdettünk.Az elsõ 3 helyezett érmet, a 4-6. helyezett oklevelet kapott. Eredmények: 1. osztályos fiúk: 1. Ravasz Benedek, 2. Swarc Marcell, 3. Gazsi Ábel, 4. Bugyi Dávid, 5. Fábrik Félix, 6. Varga Norbert. 1. osztályos lányok: 1. Harkai Lilla, 2. Egri Dorina,3.Orosz Hédi, 4. Almási Zoé, 5. Kanfi-Horváth Sarolta, 6. Busi Eszter. 2. osztályos fiúk: 1. Kósa Zalán, 2. Fejes Barnabás, 3. Kovács Bence, 4. Gazsi Zétény, 5. Bakó Zalán, 6. Nagy Zoltán Levente. 2. osztályos lányok: 1. Hars Zora, 2. Olasz Réka, 3. Pataki Veronika, 4. Hatos-Szekander Rozi, 5. Szabó Júlia, 6. Staberecz Mónika Borostyán. 3. osztályos fiúk: 1. Kovács Zente, 2. Csendes Dávid, 3. Takács Mihály, 4. Faur Dávid, 5. Nacsa Dénes, 6. Vincze Vajk. 3. osztályos lányok: 1. Horváth Lili Szonja, 2. Gráczer Dorka, 3. Mészáros Kincsõ, 4. Félegyházi-Török Zorka, 5. Holman Petra, 6. Báthory Adél. 4. osztáloys fiúk: 1. Csendes Ádám, Kozák Vince, 3. Kósa Tamás, 4. Gazsi Dániel, 5. Budai Albert, 6. Magyar József. 4. osztályos lányok: 1. Kozák Borka, 2. Dömsödi Lilla, 3. Hatos-Szekander Sára, 4. Posztós Léna, 5. Végh Hanna Andrea, 6. Kiss Borka.

Szöveg: Dósai-Molnár Szilvia
Fényképezte: Dósai-Molnár Szilvia
2023.04.20
[11 db kép]


81. Körzeti labdarúgó diakolimpia 3. Korcsoport

3. korcsoportos (5-6.osztály)körzeti labdarúgó diákolimpia a Szentesi mûfüves pályán került megrendezésre. 5 csapat vett részt a megmérettetésen körmérkõzést játszva. Iskolánk csapata remek, összeszedett játékkal, magabiztos gyõzelemmel nyert minden csapat ellen, így május 11-én képviselheti iskolánkat a megyei döntõn. Eredmények: Kiss Bálint-Deák 5:2 KissBálint-Fábián 11:1 KissbBálint-Koszta 3:0 KissBálint-Szent Erzsébet 4:0 Csapattagok:Ökrös Ádám,Mayer Bence,Kérdõ Zénó, Bárkai Roland,Müller Flórián,Törõcsik Zoltán,Mészáros Nimród, Hoffmann Hunor. Gratulálunk a csapatnak, sok sikert a megyei megmérettetésen!

Szöveg: Dósai-Molnár Szilvia
Fényképezte: Dósai-Molnár Szilvia
2023.04.20
[1 db kép]


82. Megyei labdarúgó diákolimpia

A IV. Korcsoportos labdarúgás megyei döntõje is Szentesen került megrendezésre 7 csapat részvételével. Mi a 4-es csoportba kerültünk, ahol körmérkõzést játszottunk. A Hódmezõvásárhely csapata ellen nyertünk 5:2-re. Majd következett a Szeged elleni mérkõzés, ahol 2:1-re vesztettünk. A Kistelek elleni merkõzésen 4:1-re kaptunk ki. Majd következett az 5. helyért való küzdelem, ahol Csanádpalota ellen gyõztünk 3:2-re. Alapvetõen jól játszott csapatunk, sorozatban játszottunk 4 mérkõzést, kicsit el is fáradtak. Azért a megye 5. legjobbja lett iskolánk csapata az iskolák közt. Csapattagok:Mayer Bence, Kérdõ Zénó, Bárkai Roland, Ökrös Zénó, Horváth Noel László, Ladányi-Tibrik Viktor, Harkai Csanád.

Szöveg: Dósai-Molnár Szilvia
Fényképezte: Dósai-Molnár Szilvia
2023.04.20
[2 db kép]


83. 100. matek óra (5/1)

A kellemes idõt kihasználva az udvaron szerkesztettünk egy klasszikus derékszögû háromszöget egyetlen zsinórral, és 12 lelkes tanulóval.

Szöveg:Niethammer Zoltán
Fényképezte:Niethammer Zoltán
2023.04.20
[8 db kép]


84. MatekÁsz Barátok Közössége Díj - országos elismerés

Minden egyéni siker mögött egy igazi, támogató közösség áll. Az igazi közösség csak ott jön létre, ahol a tagjai elfogadják, támogatják egymást, figyelnek és számíthatnak egymásra - azaz barátság és szeret köti össze õket. Ilyen osztályban mindenki jól érzi magát, ezért sikeresebb és eredményesebb. Szerencsésnek érezhetjük magunkat, hiszen osztályunk, a 3.b elnyerte a matekÁsz Barátok Közössége Díj-át. Az országban velünk együtt mindösszesen nyolc osztály kapta meg ezt az elismerést! A Bendegúzakadémia vezetõi egy szívhez szóló értesítés mellett egy emlékplakettel jutalmaztak bennünket azért, hogy osztályunk tagjai szívesen mutatják meg tudásukat, mindig kíváncsiak az újra, és emellett szeretnek játékosan tanulni, fejlõdni. Büszkén viseljük a címet!

Szöveg: Baranyiné Kósa Ágnes
Fényképezte: Baranyiné Kósa Ágnes
2023.04.17
[2 db kép]


85. Városi-területi Petõfi szavalóverseny

A városi-területi Petõfi szavalóversenyen Remzsõ Hanga 2. a osztályos tanuló második helyezést ért el, így továbbjutott a Hódmezõvásárhelyen megrendezett megyei versmondó versenyre is. Ott is remekül helytállt. Gratulálunk neki! Felkészítõ: Izbékiné Csige Hajnalka

Szöveg: Izbékiné Csige Hajnalka
Fényképezte: Izbékiné Csige Hajnalka
2023.04.17
[1 db kép]


86. Húsvéti versmondó verseny

A Szentes Tv által meghirdetett véti versmondó versenyHúsen a 2.a osztályos Ragányi Kende frappáns locsolóverset mondott el.Lelkes szavazótábora és osztálytársai ezt sok-sok like-kal értékelte, így 2. helyezettként 30 ezer forintot nyert osztályának! Szép volt Kende! Köszönjük!

Szöveg: Izbékiné Csige Hajnalka
Fényképezte: Izbékiné Csige Hajnalka
2023.04.17
[1 db kép]


87. Magyarság Háza elõadás

Magyarság Háza - Horvátország, Határtalanul! - rendhagyó óra, Beszámoló. Az Élet a Hegyháton címû portréfilmet Hugyik Krisztián gazdálkodóról 2023. 04. 12-én tekintettük meg. A film által bepillantást nyerhettünk a fiatal gazdálkodó és családja elmesélésébõl a horvátországi Hegyháton élõ magyarság életébe. Megtudhattuk, hogy a Dályhegyen megalakult Petõfi Sándor Magyar Kultúregyesületnek milyen fontos szerepe van az itteni magyarság összetartásában. Információkat kaphattunk a délszláv háború szörnyûségeirõl és hogy errõl évente koszorúzással emlékeznek meg. A ma itt élõ és gazdálkodó fiatalok pályázatok útján lehetõséget kapnak az anyaországtól továbbképzésre, fejlõdésre, hogy sikeresen tudják mûködtetni a gazdaságot. A Duna menti gyönyörû tájon élõ magyarság legfõbb célja, hogy gyermekeiket hazaszeretetre és a hagyományok ápolására neveljék.

Szöveg: Dimákné Sebõk Veronika
Fényképezte: Dimákné Sebõk Veronika
2023.04.17
[10 db kép]


88. Különdíjas locsolóvers

Szabó Benedek 3. a osztályos tanuló, a városi Szentes TV által meghirdetett Húsvéti versmondó versenyen különdíjas lett. Ezzel a szép eredménnyel 20 000 ft-tal bõvítette az osztálya kasszáját. Büszkék vagyunk rá! Gratulálunk neki!

Szöveg: Varga Emília
Fényképezte: Varga Emília
2023.04.17
[1 db kép]


89. Tudásvásár 2023


Fényképezte:Niethammer Zoltán
2023.04.14
[103 db kép]


90. Mekkora egy bokor?

A környezettudatos projekthét keretében ezt a témát dolgoztuk fel. Íme néhány kép és egy videó a munkáról...

Szöveg:Pólya S.
Fényképezte:Pólya S.
2023.04.14
[31 db kép]


91. Csólyospálos-megyei matekverseny

Egyszer volt hol nem volt… az Óperenciás tengeren is túl… van, Csólyospálos. Hogy hol is van ez a piciny település? A vármegyénk határában, pontosan Kömpöc után balra. Ilyen mesébe illõen kezdõdött a történetünk, amikor tél közepén megérkezett hozzánk az alsó tagozatosok megyei matekversenyére szóló felhívás, hiszen elsõ olvasatra mi sem tudtuk, hová is szól a meghívó? De elfogadtuk, a verseny napján, velünk együtt 120 kisdiák jelent meg 2 - 4. évfolyamról! Felkészültünk, elutaztunk, versenyeztünk, várakoztunk, közben: kézmûveskedtünk, sportoltunk és nem bántuk meg! Kijelenthetjük, hogy a kissbések remekül matekoztak. Nézzétek milyen eredmények születtek! Olasz Réka (2.a) a 12., Szõke András (2.b) a 16., Bugyi Botond (3.a) a 20., Dékány Polett (3.b) a 15., Sipos Gréta (4.a) az 1., Hegedûs Balázs (4.a) pedig az 5. helyen végzett. Büszkén gratulálunk a gyerekeknek és felkészítõ tanítóiknak: Urbancsokné Tóth Ildikó, Forrainé Garai-Szabó Julianna, Szõllõsi-Lukács Adrienn, Baranyiné Kósa Ágnes, Kukoveczné Nánai Olga tanító néninek és Nyíri Dániel tanító bácsinak! Így volt, igaz volt, aki nem hiszi, jöjjön velünk jövõre! Ott a helyünk!

Szöveg: Baranyiné Kósa Ágnes
Fényképezte: Baranyiné Kósa Ágnes
2023.04.12
[18 db kép]


92. Területi Petõfi szavalóverseny

Biztosak lehetünk benne, hogy március 30-án Petõfi Sándor nagy büszkeséggel tekintett volna azokra a gyermekekre, akik a térség iskoláiból érkeztek hozzánk, a Kiss Bálint Református Általános Iskolába, hogy szebbnél szebb verseikkel örvendeztessék meg a nagyérdemû közönséget és a zsûrit. Ebben a tanévben mi adtunk otthont ennek a jeles rendezvénynek. Az elõadói délutánt Tomcsányiné Lucz Szilvia igazgatóhelyettes asszony nyitotta meg, majd Farkas Márta tanárnõ vezetésével az iskola Csengyüttese köszöntötte a jelenlévõket. A tét a megyei versenyre való továbbjutás volt. A döntést a kétszer háromtagú zsûri hozta meg. Köszönjük szépen Molitérusz, Judit, Borsodi Ágnes, Köntös Judit, Csige Istvánné, Almási Jánosné és Radichné Fúvó Ágnes lelkiismeretes munkáját. A következõ eredmények születtek: 1-2. évfolyam I. Tóth Adél /Deák Ferenc Ált. Isk./ Felkészítõ: Czagány Tünde II. Remzsõ Hanga /Kiss Bálint Ref. Ált. Isk./ Felkészítõ: Izbékiné Csige Hajnalka III. Szûcs Flóra /Deák Ferenc Ált. Isk./ Felkészítõ: Puskásné Igaz Éva IV. Nyikos Dominik /Deák Ferenc Ált. Isk./ Felkészítõ: Horváth Ildikó V. Pázsik Boglárka /Forray Máté Ált. Isk./ Felkészítõ: Bereczkiné Buza Anett Különdíj: Székely Luca /Szent Erzsébet Kat. Ált. Isk./ Felkészítõ: Fekete- Nagy Irén Különdíj: Balogh Odett /Forray Máté Ált. Isk/ Felkészítõ: Vassné Lucz Klára 3-4. évfolyam I. Czakó Liza /Koszta József Ált. Isk./ Felkészítõ: Tarr Piroska II. László Léna /Szent Erzsébet Kat. Ált. Isk./ Felkészítõ: Szilágyi Gyöngyi III. Varga Anna /Kiss Bálint Ref. Ált. Isk./ Felkészítõ: Molnárné Bodnár Henrietta IV. Tóth József /Forray Máté Ált. Isk./ Felkészítõ: Halász Ottóné V. Czakó Molli /Koszta József Ált. Isk./ Felkészítõ: Olsákné Kóczán Gabriella Különdíj: Szilágyi Sándor /Koszta József Ált. Isk./ Felkészítõ: Nánási Attila Különdíj: Simon- Szél Gergõ /Deák Ferenc Ált. Isk.) Felkészítõ: Ágostonné Debreczeni Erzsébet A kisebbek és a nagyobbak közül is az elsõ három helyezett versmondó képviseli térségünket Hódmezõvásárhelyen, a megyei döntõben. Sok sikert kívánunk a továbbjutóknak! Szivbõl köszönjük a kedves szülõk felkészítõ munkáját is!

Szöveg: Szõllõsi-Lukács Adrienn
Fényképezte: Szõllõsi-Lukács Adrienn
2023.04.12
[10 db kép]


93. Iskolai Petõfi szavalóverseny

200 éve, 1823. január 1-jén Kiskõrösön született Petõfi Sándor, a magyar irodalom egyik legnagyobb költõje. A költõóriás, akinek az öröksége egyedülálló a világon. Méltó módon emlékeztünk Petõfi Sándorra iskolánk tehetséges versmondói által. Nagy büszkeséggel tölt el, hogy közel 40 résztvevõvel tudtuk megrendezni az iskolai válogatónkat. A zsûrinek mindig nehéz dolga van, de ezúttal tényleg az volt. Az asztalnál helyet foglaló tanár nénik végül meghozták döntésüket. A következõ eredmények születtek: 1-2. évfolyam díjazottjai Remzsõ Hanga (2.a), Szabó Júlia (2.a), Gazsi Zétény (2.b) Különdíj: Orosz Máté (2.a) Felkészítõ pedagógusok: Almásiné Szaszkó Edit, Izbékiné Csige Hajnalka 3-4. évfolyam helyezettjei Kiss Borka (4.b), Varga Anna (4.a), Szilágyi Eszter (4.a) Különdíj: Kozák Borka (4.a) Felkészítõ pedagógusok: Molnárné Bodnár Henrietta, Gazda Rudolf Szívbõl köszönjük a kedves szülõk felkészítõ munkáját is!

Szöveg: Szõllõsi-Lukács Adrienn
Fényképezte: Szõllõsi-Lukács Adrienn
2023.04.12
[7 db kép]


94. MOZAIK verseny gyõztesek

A MOZAIK tanulmányi versenyen Hegedûs Balázs (4.b) magyar irodalomból, Nagy Zoltán Levente (2.a) matematikából országos 1. helyezést ért el pontszámai alapján, és bejutott a döntõbe.
Felkészítõk: Gazda Rudolf és Urbancsokné Tóth Ildikó
Szívbõl gratulálunk a szép eredményekhez!

Szöveg:Nyíri D.
Fényképezte:Nyíri D.
2023.04.10
[1 db kép]


95. Körzeti labdarúgó diákolimpia

A Szentesi mûfüves pálya adott otthont április 4-én a 7-8. osztályosok labdarúgó tornájának. Tavasznak nem mondható idõjárás köszöntött be, így 4 fok és szélvihar is nehezítette a mérkõzéseket. 5 csapat körmérkõzést játszott egymással,2x10 perces játékidõvel. A mi fiaink már az elsõ meccsen a Fábián ellen összeszedett játékkal, parádés gólokkal magabiztosan nyert 2:0-ra.A többi meccset is ilyen fegyelmezett játékkal vitték végig, melynek meg is lett az eredménye. Kiss B. - Szent Erzsébet 7:0 Kiss B. - Koszta 5:1 Kiss B. - Klauzál 8:0. Mérhetetlen örömmel töltött el, hogy remek játékkal gyõzni tudtak, mert gyõzni akartak. Nagyon megérdemelték, hogy tovább jussanak a megyei döntõbe, és még is tettek érte mindent. Gyõztesek lettek! Április 13-án Szentesen lesz a megyei döntõ. Sok sikert a csapatnak! Csapattagok:Mayer Bence (5.a), Kérdõ Zénó (6.b),Ökrös Zénó (7.a),Horváth Noel László (7.a),Ladányi-Tibrik Viktor (8.a),Harkai Csanád (8.b).

Szöveg: Dósai-Molnár Szilvia
Fényképezte: Dósai-Molnár Szilvia
2023.04.06
[3 db kép]


96. Siker a Boros versenyén

2023. április 4-én került megrendezésre a Boros Sámuel Technikumban a "Szabadulj be a Borosba!" elnevezésû verseny. Iskolánkat a 6.b osztály lelkes kis csapata képviselte, akik I. helyezést értek el az 5-6. osztályosok kategóriájában. Gratulálunk nekik és büszkék vagyunk rájuk! Csapattagok: Kis-Hajdú Janka. Tokaji Kata, Weisz Aletta, Sebestyén Dávid, Szécsényi Ádám.

Szöveg: Csó Jánosné
Fényképezte: Csó Jánosné
2023.04.06
[3 db kép]


97. Alsós iskolai matematikaverseny

Iskolánkban idén is megrendezésre került az alsós iskolai matematikaverseny. A megmérettetés 2 fordulós volt, ahol 2., 3., 4. osztályosok mérték össze tudásukat. A versenynek itt még nincs vége, a legügyesebbek mennek tovább a városi fordulóra. Gratulálok a diákoknak és a felkészítõ nevelõknek az eredményekhez!

Szöveg: Urbancsokné Tóth Ildikó
Fényképezte: Urbancsokné Tóth Ildikó
2023.04.06
[7 db kép]


98. Bibliai Történetmondó Háziverseny

A Bibliai Történetmondó Háziversenyen az alábbi eredmények születtek:
- Truczkó Tímea arany, Almási Zoé bronz, Polyák Gréta ezüst, Valkay Ábel bronz, Vígh Olivér arany, Benedek Nóra Amy bronz minõsítés (1.b)
- Gazsi Zétény arany minõsítés (2.b)
- Szabó Benedek arany, Török Zsombor arany, Orosz Norina Réka arany, Dékány Gyula arany, Varga Bori arany, Holman Petra arany, Magyar Zsófia ezüst minõsítés (3.a); Szénási Sára arany minõsítés (3.b)
- Budai Albert arany minõsítés (4.a)
- Kiss Borka arany, Mayer Gábor ezüst, Tóth Gréta ezüst, Berényi Dóra bronz minõsítés (4.b)
Iskolánkat Vígh Olivér, Gazsi Zétény, Dékány Gyula és Budai Albert képviseli az országos döntõn, Gyulán.
Felkészítõk: Cseh Lajosné, Varga Emília, Kukoveczé Nánai Olga, Nyíri Dániel
A zsûri tagjai: Nagypál Julianna, Varga Emília, Kukoveczé Nánai Olga, Nyíri Dániel

Szöveg:Nyíri D.
Fényképezte:Nyíri D.
2023.03.29
[29 db kép]


99. A víz világnapja projekt - 2.a osztály

A 2.a osztály Víz világnapjához kapcsolódó projekt munkája, melyet tanítóikkal Izbékiné Csige Hajnalkával és Urbancsokné Tóth Ildikóval valósítottak meg.

Szöveg: Izbékiné Csige Hajnalka
Fényképezte: Izbékiné Csige Hajnalka
2023.03.27
[4 db kép]


100. Komplex Tanulmányi Verseny 2023


Fényképezte:Niethammer Zoltán
2023.03.24
[75 db kép]


101. Vetélkedõ a Gyermekkönyvtárban

2023. március 14-én, 16-án és 17-én került megrendezésre a könyv- és könyvtárhasználati vetélkedõ a Gyermekkönyvtárban.
Az általános iskolások 3 korcsoportban mérhették össze tudásukat. Iskolánkból a háziverseny gyõzteseit neveztük be a városi versenyre, ahol tanulóink sikeresen szerepeltek.
3-4. osztályos korcsoportban:
II. helyezést ért el Hegedûs Balázs és Bujtás Vince 4.b osztály
III. helyezést ért el Csányi Luca és Varga Bori 3.a osztály
5-6. osztályos korcsoportban:
I. helyezést ért el Nagy Nóra és Korcsmáros Amina 6. osztály
II. helyezést ért el Orosz Noémi és Kis-Hajdu Janka 6. osztály
7-8. osztályos korcsoportban:
III. helyezést ért el Sebesi Fanni és Földi Mónika 7. osztály
IV. helyezést ért el Törõcsik Laura és Tóth Emese 8. osztályos tanuló
Felkészítõ tanár: Antalné Koncz Éva
Gratulálunk a sikeres szerepléshez!

Szöveg:Antalné Koncz Éva
Fényképezte:Gyermekkönyvtár
2023.03.22
[16 db kép]


102. Köszönjük az adományt!

Hálás szívvel köszönjük Sárréti Krisztina felajánlását, mellyel iskolánk udvarát zöldebbé, szebbé varázsolhattuk a gyerekek és a felnõttek örömére!

Szöveg: Tomcsányiné Lucz Szilvia
Fényképezte: Tomcsányiné Lucz Szilvia
2023.03.22
[5 db kép]


103. Hajdú Lajos emléktábla megkoszorúzása

Március 14-én, az ünnepi forgatag keretében került sor Hajdú Lajos emléktáblájának megkoszorúzására. A 8.évfolyamos diákok megemlékezése után Fehér Csaba lelkipásztor osztotta meg az egybegyûltekkel köszöntõ gondolatait. Az ünnepség végén a diákok az iskola dolgozóinak és tanulóinak nevében, a Nagytiszteletû Úr a fenntartó Egyházközség képviseletében helyezték el az emléktábla alatt koszorúikat. Szentes város önkormányzata nevében Szabó Zoltán Ferenc polgármester tisztelgett az 1848/49-es magyar forradalom és szabadságharc szentesi származású hõsének márványtáblájánál. Az ünnepi megemlékezés szövegét Karikó-Tóthné Puskás Gabriella állította össze.

Szöveg: Karikó-Tóth Tibor
Fényképezte: Karikó-Tóthné Puskás Gabriella
2023.03.14
[3 db kép]


104. Technika óra képekben

Nyolcadikos konyhatündérek a Kiss Bálint suliban...

Szöveg:Pólya S.
Fényképezte:Pólya S.
2023.03.14
[12 db kép]


105. Díjazottak a 3.osztályos 'Kissbé Tálentumai' magyaros lányok

Iskolánkban, a 2022-2023-as tanévben a Református EGYMI Országos Értéktermõ Tehetségközpontja által szervezett, helyileg megvalósuló tehetségmûhely foglalkozásokon részt vevõ 3. osztályos lányok, makettjükkel közönség díjasok lettek. A matematika,-magyar,-környezetismeret, és rajz tantárgyból központilag kiválogatott tanulókkal külön program szerint haladó mûhelyfoglalkozások elsõ és harmadik osztályban mûködnek. Országosan lehetett pályázni csoportban és egyénileg is a foglalkozásokon alkotott pályamûvekkel esetleg tevékenységekkel. A lányok a néphagyományok témakörében elmélyülve egy-egy mesét is illusztrálnak, dramatizálnak. Így készült el az Angyalbárányok mese makettje, amelynek anyaga elsõsorban papír és agyag. A mûhelyfoglalkozások alkalmával a népmûvészet számos ágával is megismerkednek, felelevenítik a hagyományokat. Lehetõség szerint szeretnének majd bemutatkozni más témával is. A magyar és természetismeret mûhely vezetõje: Varga Emília tanító

Szöveg: Varga Emília
Fényképezte: Varga Emília
2023.03.11
[20 db kép]


106. Kis nyelvész verseny

Febr. 24-én pénteken a Bendegúz Akadémia Kis nyelvész versenyén Szegeden a 2.a osztályból Ragányi Kende megyei 4.; Nagy Zoltán Levente megyei 5. helyezést ért el. Fejes Barnabás is eredményesen szerepelt. Felkészítõjük: Izbékiné Csige Hajnalka

Szöveg: Izbékiné Csige Hajnalka
Fényképezte: Izbékiné Csige Hajnalka
2023.03.01
[1 db kép]


107. Nincs farsang fánk nélkül...

Ha farsang, akkor kell hogy legyen... Mivel az egész hét szinte másból sem állt, csak a kérdésekbõl, lesz fánk az idén? Így mit tehetett mást a szokásos tanári különítmény, engedett a ráhatásnak. Persze nem kellett nagy gyõzködés. Hímezés és hámozás helyett keltetésbe és dagasztásba kezdett a két kötényes alak, s a délelõtt második felében már egyre ínycsiklandóbb illatok jelentkeztek a lánytechnika környékérõl. Kilenc adag tészta készült, amibõl valamivel több, mint 200 darab fánk sült ki, s vélhetõen délutánra mind eltûnik. Valahol... Az évtizedes hagyományt az idén sem törtük meg. Nagy köszönet Csóné Ibolyának a fánkkészítés minden mozzanatáért. Bacsa Évi, ahogy tudott jött, s a mosogatás nem túl hálás feladatából igencsak kivette a részét. A krónikás pedig próbált jó kukta lenni, sütésfelelõsként pedig míves alkotásokat létrehozni. Lehet, a Szeretethíd póló sem volt véletlen. Ma, mi így lettünk felkiáltójelek! Jó étvágyat kedves kollégák!

Szöveg: Karikó-Tóth Tibor
Fényképezte: Karikó-Tóth Tibor
2023.02.17
[12 db kép]


108. Kazinczy szépkiejtési verseny

Február 9-én rendezték meg Nagymágocson a járási Kazinczy szépkiejtési versenyt. Iskolánkat Kékegyi-Kovács András 5.a és Szabó Kata 6.a osztályos tanuló képviselte. Mindketten szépen teljesítettek. A zsûri értékelése alapján Kékegyi-Kovács András III. helyezést ért el. Felkészítõ tanára: Karikó-Tóthné Puskás Gabriella

Szöveg: Karikó-Tóthné Puskás Gabriella
Fényképezte: Karikó-Tóth Tibor
2023.02.09
[7 db kép]


109. Házi ropi 8. b módra

Összevont technika óra a 8.b-ben... :-)

Szöveg:Pólya S.
Fényképezte:Pólya S.
2023.02.07
[9 db kép]


110. Látogatás a Batsányi János Gimnáziumban

Február 3-án (pénteken) emlékezetes délelõttöt töltöttünk a 7. b osztállyal a Batsányi János Gimnáziumban Csongrádon. Az iskola Természettudományos Diáklaboratóriumában érdekes kísérleteket próbálhattunk ki kémia és biológia órák keretében. A rendkívüli természettudományos órák közötti szünetekben bepillantást nyerhettünk az iskola életébe is. Köszönjük szépen a lehetõséget és a foglalkozásokat vezetõ pedagógusok lelkiismeretes munkáját!

Szöveg: Dimákné Sebõk Veronika
Fényképezte: Dimákné Sebõk Veronika
2023.02.06
[9 db kép]


111. Mikulás napi foci és zsinórlabda bajnokság

A hagyományossá vált Mikulás napi focit és zsinórlabdát a pandémia miatt az elmúlt két évben nem tudtuk megrendezni az osztályok között,de most ismét végre sikerült . A fiúk fociztak, a lányok zsinórlabdát játszottak egymás ellen körmérkõzés formájában. A zsinórlabda a röplabda elõváltozata,ahol nem ütjük,hanem dobjuk a labdát. Izgalmas mérkõzéseket láthattunk,emelkedett volt a hangulat,mindenki nagyon jól érezte magát.Az eredményekben is meglepõ fordulatok voltak. Minden csapat oklevelet kapott,illetve a fiúknál a gyõztes csapatnak vándorkupa is van,amit 1 évig õrizhetnek. 5-6. osztályos lányok zsinórlabda eredményei: 1. Arany Ászok (5.a) 2. Labda mágusok (6.b) 3. BGF (5.b) 4. Pinky Pie (6.a). 7-8. osztályos lányok zsinórlabda eredményei: 1.IN PARIS (8.b) 2. Csillám pónik (8.a) 3. Röplabda banda (7.a) 4. Csipet-csapat (7.b). 5-6. osztályos fiúk foci eredményei: 1. Babettások (6.a) ,õk õrzik 1 évig a kupát 2. Lövõ erõk (5.a) 3. Best Soccer Team (5.b) 4. Mikulások (6.b). 7-8. osztályos fiúk foci eredménye: 1. Hangya Boys (8.b),õk õrzik 1 évig a kupát 2. Goblinok (7.a) 3. Dzsános FC (7.b) 4. 3 H-SOK (8.a).

Szöveg: Dósai-Molnár Szilvia
Fényképezte: Dósai-Molnár Szilvia
2023.01.10
[20 db kép]


We use cookies

We use cookies on our website. Some of them are essential for the operation of the site, while others help us to improve this site and the user experience (tracking cookies). You can decide for yourself whether you want to allow cookies or not. Please note that if you reject them, you may not be able to use all the functionalities of the site.